ZAKAZANO: Parada ponosa u Beogradu 28. septembra!

– Policiji je ostavljeno dovoljno vremena da, zajedno s nama, pripreme Prajd 2013, kako ne bi bilo iznenađenja i argumenata da se s pripremama počelo kasno – kaže Goran Miletić

Jelko Kacin i Goran Miletić (Foto: Tanjug)

Jelko Kacin i Goran Miletić (Foto: Tanjug)

Parada ponosa ove godine biće održana od 20. do 29. septembra, a šetnja kroz centar Beograda planirana je za subotu 28. septembra.

Predstavnici organizacionog odbora “Parade ponosa 2013″ razgovarali su s predstavnicima Kancelarije za ljudska i manjinska prava o organizacionim detaljima Prajda.

Kako je za B92 rekao regionalni direktor organizacije “Sivil rajts defenders” i jedan od organizatora beogradskog Prajda Goran Miletić, oni u narednom periodu očekuju razgovore i s premijerom Ivicom Dačićem, potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, ministrom pravde Nikolom Selakovićem i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

– To znači da je policiji ostavljeno dovoljno vremena da, zajedno s nama organizatorima, pripreme Prajd 2013, kako ne bi bilo nikakvih iznenađenja i argumenata da se s pripremama počelo kasno – rekao je Miletić.

Na pitanje da li ove godine očekuje veću podršku vlasti, Miletić kaže da podrška institucija i ministara već postoji:

– Međutim, kada je reč o Paradi ponosa uvek sve zavisi od jedne ili dve osobe u državi i čini mi se da će tako biti i ove godine.

Gej aktivista (Foto: Tanjug)

Gej aktivista (Foto: Tanjug)

Miletić kaže da veruje da će Parada ove godine biti održana po planu svih najavljenih dana.

Biće mnogo događaja koji će biti bolji i verujem da će biti sve bez incidenata. Što se tiče same šetnje, to je nešto što ne možemo bez asistencije policije da uradimo i ja se nadam da će vlast, premijer i prvi potpredsednik shvatiti, da su to i međunarodne obaveze Srbije i obaveze prema Ustavu i da će to konačno poštovati – zaključio je Miletić.

Podsetimo, Parada ponosa prošle godine takođe je bila zakazana za nekoliko dana. Međutim, kako se vreme održavanja Prajda približavalo, glasine o tome da šetnje gradskim ulicama, planirane za 6. oktobar, ipak neće biti.

Nekoliko dana ranije organizatori su ipak uspeli da, uz jake policijske snage raspoređene u centru grada, održe izložbu fotografija švedske umetnice Elizabet Olson Valin – “Eče homo”.

Prajd je, odlukom Vlade Srbije, zabranjen, ali je nešto manja manifestacija ipak održana 6. oktobra u beogradskom Medija centru.

Kakva su Vaša mišljenja o tome, napišite nam u komentarima ispod

Izvor: B92

Alex

Nešto dobiješ, nešto izgubiš - Važno je da se dobro provodiš!

You may also like...