Umrla devojka koja je zbunila svet svojom kampanjom “Volela bih da imam rak dojke”

Keri Harvi(25) je ostavila ovaj svet širom otvorenih usta učešćem u kamanji “Volela bih da imam rak dojke”, dugo se borila sa kancerom pankreasa, a pre dva dana ona je preminula. Njen muž Met Bigins, iako je bio pripremljen, očajan je zbog gubitka i prestanka iscrpljujuće borbe za život žene koju je obožavao.

Keti je umrla od oblika raka od koga je stradao i Stiv Džobs

–  Uradila je toliko toga na podizanju svesti o tome koliko je rak pankreasa ozbiljan. To je grozna bolest koja kosi ljude i njena jedina želja i namera je bila da poruči ljudima da se brinu o svom zdravlju, da idu na kontrolne preglede što češće- kaže Met koji će nastaviti bitku svoje pokojne supruge u borbi protiv kancera.

Ali Stant, predstvanik Organizacije “Pancreatic Cancer Action” je izrazio žaljenje zbog gubitka velikog borca.

– Bila je inspirativna i smela. Mnoge je možda uvredila, ali i dirnula svojim iskrenim rečima.

Keri je krajem 2012. osetila bolove u stomaku, mislila je da su bolni grčevi, pila je jake lekove za ublažavanje tegoba. Onda je izgubila i apetit, koža je bolela od svraba.

– Budila sam se vrišteći od bolova- ispričala je nedavno.

http://youtu.be/4vGwCXPFEJA

Kada su lekari rekli da morada ide hitno na skener, ozbiljno je shvatila svoju sutuaciju. Tek u aprilu 2013. joj je dijagnostikovan rak pankreasa.

Rak pankreasa se najčešće otkrije vrlo kasno pa je stopa izlečenja u tim slučajevima veoma niska, a tome doprinosi i veoma agresivna priroda ovog kancera. Rak pankreasa je na osmom mestu po smrtnosti od svih kancera.

SIMPTOMI

Do ulaska u poodmaklu fazu rak pankreasa ne ispoljava simptome ili su oni zanemarIjivi. U uznapredovalom stadijumu kod 75 odsto pacijenata dolazi do gubitka telesne težine i snažnih bolova u gornjem delu stomaka i leđa, koji se šire ka lopaticama. Njihov intenzitet se povećava nakon jela ili prilikom ležanja, a popušta pri naginjanju unapred. Klinički simptomi raka pankreasa su i malaksalost, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, dispepsija, nagli nastanak šećerne bolesti, anoreksija i depresija. Tumori tela i repa pankrerasa se otkrivaju se kasno, jer izazivaju opšte smetnje koje ne ukazuju direktno na oboljenje ovog organa. Rak glave pankreasa moguće je dijagnostikovati ranije jer se manifestuje žuticom, hepatomegalijom.

RAK PANKREASA PROGNOZA

Tegobe nastaju tek u poodmaklom stadijumu, kada tumor pankreasa nije moguće odstraniti hirurškim putem. Nakon dijagnostikovanja bolesti, više od 95 odsto izgubi bitku u naredne dve godine, jer rak pankreasa brzo metastazira na jetru i pluća. Ukoliko se ne primeni terapija, pacijent umire u roku od tri do šest meseci, dok svega četiri odsto lečenih pacijenata preživi petogodišnji period. Najčešće pogađa starije osobe između 60 i 70 godina, učestaliji je rak gušterače kod muškaraca nego kod žena.

izvor, foto: blic

NAJČITANIJE:

You may also like...