Svi verujemo u ovaj mit o oralnom seksu, a ne bi trebalo

Seks je i dalje tabu tema, iako živimo u 21. veku, i zbog toga mnogi nisu upoznati sa svim načinima na koje on može da našteti našem telu, ali i telu partnera – a oralni seks nije nikakav izuzetak, tvrde stručnjaci.

I oralni seks može biti opasan po zdravlje

Veliki broj ljudi na oralnu stimulaciju gleda kao na „pravi“ seks, pokazali su rezultati studije Kinsi instituta u Indijani.

Međutim, iako na oralni seks gledamo kao i na sam seks, stručnjaci se plaše da se tokom njega ne štitimo dovoljno protiv seksualno prenosivih bolesti jer mnogi nisu svesni da se one mogu prenositi i oralnim putem.

Zapravo, oralni seks je jedan od primarnih načina širenja gonoreje otporne na lekove s obzirom na to da oni nisu efikasni u grlu kao u drugim delovima tela. Samim tim, bolest ostaje u ustima.

Herpes, gonoreja i sifilis su najčešće bolesti koje se prenose na ovaj način, ali hlamidija, HIV i hepatitis A, B i C takođe mogu da predstavljaju opasnost.

Najbolji način da izbegnete ove bolesti tokom oralnog seksa jeste nošenje kondoma.

Međutim, jako je teško sačuvati se od seksualno prenosivih bolesti kada muškarac pruža oralni seks devojci jer ne postoji toliko očigledan vid zaštite kao što je kondom i zato je jako važno da oba partnera budu testirana na ove bolesti.

izvor, foto: 24sata

NAJČITANIJE:

Ivona Krstić

Osmeh je jedina kriva linija koja ispravlja mnoge stvari :)

You may also like...