Striptizete dobile pravo na “minimalac”

Sud u Americi odlučio je da striptizete jednog kluba u Njujorku imaju pravo barem na minimalnu zaradu, pošto su zbog neisplaćenih plata tužile preduzeće zahtevajući odštetu od pet miliona dolara.

striptizeta

Grupa od oko 1.900 bivših i sadašnjih igračica striptiz kluba “Riks kabaret internešnel” tužila je svog poslodavca, tvrdeći da je prekršio zakon, jer im nije isplaćivao minimalnu naknadu za rad.

Striptizete, koje su bile u obavezi da u večerima kada nastupaju daju klubu deo od zarade, kažu da im se plata sastojala iz bakšiša koji su primale za ples u krilu.

Njujorški sudija Pol Engelmajer naveo je u presudi da je “Riks kabaret” držao igračice u tolikoj meri pod kontrolom da su u svemu morale da poštuju pravila kluba i nisu mogle nezavisno da donose odluke o svom radu.

– Posle četiri godine suđenja, presrećne smo što smo najzad doživele ovaj dan na sudu. Verujemo da presuda jasno stavlja do znanja da zaposleni ne mogu da izbegnu dužnost da isplaćuju plate nadajući se da će njihovi gosti to učiniti umesto njih – rekla je Mišel Drejk, advokat striptizeta.

Presuda između ostalog znači i da će striptizete moći da traže od kluba da im retroaktivno isplati sve plate.

izvor:blic

NAJČITANIJE:

Ivona Krstić

Osmeh je jedina kriva linija koja ispravlja mnoge stvari :)

You may also like...