Šta vam bes govori: Signal šta vam je zaista potrebno!

Svaka emocija koja se pojavi u vašem telu vam govori šta vam je potrebno. Međutim, bes je od svih emocija najteži i i najpogubniji po naše zdravlje.Devojka, Ljutnja

U nenasilnoj komunikaciji – procesu komunikacije i socio-spiritualne svesnosti koju je razvio dr Maršal Rozenberg, sve emocije, uključujući i bes, jesu zapravo signal o tome šta vam je zaista potrebno, piše Lovesensa.rs.

Na primer, u svađi sa roditeljima oko neke sitnice, bes koji osećate tog trenutka je znak da vam možda treba više slobode, ili prihvatanja i harmonije. Kada osvestite to što vam telo poručuje, razumećete i ono što je, u ovom primeru, vašim roditeljima potrebno – veza, bliskost, poštovanje, ili uključenost u vaš život.

Ako pomoću empatije pretpostavite šta je drugoj strani potrebno, čak i ako vam se ne dopada strategija koju koriste da vas emotivno upletu, onda se između vas može razviti saosećanje i umesto neprijatelja – dobićete prijatelja. 

Jedna vežba koja se preporučuje pri shvatanju besa kao učitelja jeste da se sa znatiželjom upitate: “Šta mi je upravo sada potrebno?”. Zatim uputite jasnu molbu koja ce poštovati obe strane. Na primer: “Znam da mi želiš najbolje, ali se zbog tvog saveta osećam frustrirano i infantilno…” Ovakav vid komunikacije može da transformiše bes u priliku za isceljenje i harmoniju.

izvor, foto: kurir

NAJČITANIJE:

You may also like...