Postoje četiri tipa žena: Otkrij da li si ljubavnica, majka, Amazonka ili posrednica

Četiri arhetipska modela predstavljaju ilustraciju četiri osnovne težnje i delova psihe koje u manjoj ili većoj meri svaka od nas ima

Žene, devojke

Od najstarijih vremena ljudi su težili da kroz različite tipove ženskih božanstava primete i definišu ono što se možda i ne može u potpunosti definisati i objasniti dok se ne proživi – različite aspekte ženske ličnosti u likovima božanstava: Hera, Demetra, Afrodita, Atena, Artemida… Četiri osnovne strukturne forme ženske psihe u psihologiji se shvataju kao kreativni matriks na kojem se radi i koji se nadograđuje. U ovim obrascima prepoznaćete delove svog ponašanja i senzibiliteta, ali jedan će svakako biti dominantan.

Majka

Žena

Žena koja neguje, pomaže, voli dobrotvorni rad, sve što podrazumeva negu i podučavanje. Ona je tu da pruži ljubav i stvori osećaj sigurnosti. Instinktivno reaguje na sve ono što je u procesu nastajanja u drugome, što je nerazvijeno i treba zaštitu ili je u opasnosti. Majka nalazi ispunjenje u vezama gde je potrebna zaštita i pomoć.

Negativan aspekt majke obuhvata anksioznost, opterećujuću brigu, ali i nedostatak vere u snagu i samostalnost drugog. Ona pronalazi sebe u ulozi majke i bez nje se oseća prazno i neispunjeno. Može lako upasti u zamku “življenja tuđeg života” i zanemarivanja sebe. Kada je žena svesna svoje primarne majčinske strukture, u skladu s njom će urediti život – kroz brak, majčinske aktivnosti ili profesiju. Brak ili ulogu doma mogu preuzeti i društveno korisne institucije i organizacije.

Ljubavnica

Da li si ste spremni za ljubav?

Više od ostalih tipova, ljubavnica je usmerena na stvaranje čvrstih veza, pre svega s muškarcem, kojem je potpuno predana i posvećena. Za razliku od majke, u ovom tipu je naglašena erotika i zavodljiva priroda odnosa. Interesi, sklonosti i problemi muškarca su deo njenih interesa, ona ih i stimuliše. Ljubavnica će uvek težiti izgradnji veze, i potpunom proživljavanju veze s drugim, zajedno sa svim njenim nijansama i dubinama.

Ta veza ipak nije bez opasnosti. Kod ljubavnice može lako da dođe do disbalansa u vrednovanju odnosa. Na primer, muškarcu veza sa ženom može biti na drugom mestu, a kod ljubavnice je obrnuto – sve drugo, socijalna sigurnost, karijera, čak i lične težnje i ciljevi su uvek u drugom planu dok je naglasak na odnosu, koji nije bez idealizacije.

Amazonka

Posao

Amazonka je od svih tipova ženske psihe najsličnija “muškom” poimanju života i sveta. Jako dobro razume kulturne i društvene vrednosti svog vremena, i vrlo je samodostatna. Za razliku od majke i ljubavnice, ona ne zavisi od odnosa s muškarcem jer njen razvoj nije baziran na vezi. Međutim, vrednosti su im slični, okrenuti objektivnim ciljevima (uspeh u poslu, sportu, umetnosti, vođenju organizacije). To su žene od karijere, one koje su nezamenjive u svom poslu. Mogu imati naglašen takmičarski, rivalski duh, a svoje lične probleme potiskuju ili stavljaju u drugi plan.

Za razliku od majki, one nemaju strpljenja ni razumevanja za ono što je slabo i još u razvoju. Amazonke su takođe u opasnosti od doživljavanja veze s ljudima kao sredstava i lestvica za društvena i poslovna postignuća.

Posrednica

Joga

Jasno oseća duhovna strujanja i težnje svog vremena. Snažnom intuicijom uronjena je u psihološku atmosferu svoje okoline. S lakoćom prodire u kolektivno nesvesno i u stanju je da iznese još neosveštene psihičke sadržaje drugih ljudi, ali i duhovnu atmosferu svog vremena, tako da i drugima bude korisna, vidljiva i razumljiva. Da bi prenela drugima ono što vidi i oseća, posrednica (između svesnog i nesvesnog) mora pronaći adekvatan jezik. To može biti jezik umetnosti, astrologije, psihologije… Onaj koji uvodi nesvesno u ljudski život i tako ga isceljuje i vodi ka svesnosti.

Ona mora da radi na sebi više od drugih tipova ličnosti, ali pritom ne sme zaboraviti na osećaj za realnost.

izvor, foto: 24sata

NAJČITANIJE:

Ivona Krstić

Osmeh je jedina kriva linija koja ispravlja mnoge stvari :)

You may also like...