Pilula za jutro posle ne pomaže debeljucama!

Evropski stručnjaci upozoravaju da hitna kontracepcija može da bude potpuno neefikasna kod žena koje su teže od 75 kilograma.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ako ste devojka ili žena koja ima preko 75 kilograma, imali ste seks bez zaštite ili vam je tokom odnosa pukao kondom, a ne želite da zatrudnite, umesto da na svoju ruku odete u apoteku i kupite “pilulu za jutro posle”, bolje se odmah javite svom ginekologu!

Prema najnovijem izveštaju Evropske medicinske agencije ispostavilo se da hitnakontracepcija, odnosno hormonska pilula koja se uzima najkasnije 72 sata od nezaštićenog seksualnog odnosa, nema očekivano i željeno dejstvo kod nešto gojaznijih žena. Aktivni sastojak pilula kao što su “escapelle”, “postinor” ili “ella”, sintetički oblik progesterona – levonorgestrel, kod ovih dama jednostavno ne uspeva da postigne željeni efekat, odnosno da zaustavi javljanje ovulacije ili spreči spermatozoid da oplodi jajašce.

Foto-ilustracija: Profimedia

Iz ove agencije najavljuju nova opsežna istraživanja da bi se utvrdilo da li je stvar u doziranju hormona ili nečemu drugom, a do tada se gojaznijim ženama preporučuje da u slučaju potrebe za hitnom kontracepcijom prvo porazgovaraju sa svojim lekarom.

izvor, foto: telegraf

NAJČITANIJE:

You may also like...