OTKRIVAMO: 10 neobičnih činjenica o vagini

Najintimniji deo ženskog tela, obiluje nedoumicama koje su prava misterija kako za naučnike, tako i za običan svet. Međutim, nedavno se jedan stručni tim odvažio da istraži sve što do sada nije bilo najjasnije kada je u pitanju vagina.

zena

Otkrivene su tajne najintimnijeg dela ženskog tela, vagine. Naučnici su odlučili da krenu u avanturu istraživanja svih njenih tajni, što je dovelo do demistifikacije žeskog polnog organa. Ova saznanja su istovremeno interesantna i izuzetno značajna, jer su konačno rasvetljene sve nedoumice koje su vas mučile. Evo o čemu je zapravo reč.

Kada se žena uzbudi, intimna regija počinje da se ponaša kao muška

Osim što se prilikom seksualnog uzbuđenja povećava klitoris i stidne usne takođe sadrže erektilno tkivo koje prilikom uzbuđenja postaje sve veće. Razlozi za to potiču još iz razdoblja fetusa s androginim delovima. Tokom razvoja deteta u trudnoći svi fetusi na intimnom području imaju isto tkivo.

Vaginalni sekret i ulje jetre morskog psa sadrže organski sastojak skvalen

Ovaj zajednički sastojak žena i morskih pasa često se dodaje hidratantnim kremama i proizvodima za negu kože, jer deluje ublažavajuće.

Bikini

Silikonski lubrikati su dobri za vaginu, ali ne i za seksi igračke

Ginekolozi preporučuju lubrikante na bazi silikona, a ne one na bazi vode jer daju prirodniji osećaj, duže traju i obično ne sadrže propilenglikol, koji potencijalno može da iritira kožu. Međutim, s druge strane silikonski lubrikati mogu da oštetete vibratore i druge seksi igračke koje sadrže silikon, tako što im u potpunosti deformišu prvobitni oblik.

Menstrualna krv može da spase život

Godinama naučnici pokušavaju da pronađu medicinski korisnu upotrebu menstrualne krvi koja sadrži matične ćelije koje imaju sposobnost regeneracije. U najnovijem i najuzbudljivijem istraživanju trenutno se istražuju ćelije iz menstrualne krvi kako bi se videlo može li se, uz pomoć nje, pomoći pacijentima koji pate od bolesti srca.

Depiliranje i brijanje bikini zone može da izazove mikro traume

Čak i kada ne izaziva bol. Proces uklanjanja dlačica izaziva sitne ogrebotine i povrede koje bakterijama mogu da omoguće da se uvuku pod kožu i da tako uzrokuju infekcije. Nikada nemojte deliti brijače, a nakon depilacije izbegavajte seksualne aktivnosti barem dva dana. Ukoliko imate vidljivu iritaciju i ogrebotine, onda i nešto duže.

Seks takođe uzrokuje mikro traume

Normalan i uzbudljiv seks može da uzrokuje male ogrebotine na unutrašnjem tkivu iako zapravo ne postoji ništa loše u svemu tome. Upravo zbog toga su žene više izložene riziku obolevanja od polno prenosivih bolesti. Najbolja zaštita su kondomi, ali čak ni oni nisu sigurna zaštita od HIV-a i genitalnih čireva koji se mogu preneti kontaktom kože o kožu.

Lepota

Znojenje na području intimne zone ima važnu funkciju

Odmah ispod kože stidnih usana i klitorisa nalaze se stotine sitnih žlezda koje luče ulje i znoj, a upravo to može da zaštiti osetljiva područja od preteranog trenja i zagrejavanja.

Žene u periodu pre menopauze imaju svakodnevno lučenje sekreta

Vagina dnevno može da proizvede prosečno jednu kafenu kašiku sekreta koji je najčešće providan ili bele boje, bez mirisa. Neposredno pre faze ovulacije, taj sekret je više vodenast i elastičan pa se čini kako ga je količinski više. Spas u tom slučaju možete potražiti u korišćenju dnevnih uložaka, ali ako primetite nešto neobično, obavezno se posavetujte s vašim ginekologom.

masturbacija

Dlačice na intimnoj zoni su iste boje kao i kosa

Boja vaše kose i stidnih dlačica je ista, ali faza rasta intimnih dlačica znatno je kraća nego faza rasta kose. Intimne dlačice jednostavno nisu programirane za tako dugačak rast, ali čak i da jesu, trenje donjim vešom i svakodnevnim pokretima izazvalo bi njihovo pucanje.

Dužina stidnih usana se razlikuje od žene do žene

Stidne usne mogu da budu dugačke između dva i šest centimetara, što je znatno veći raspon nego što se očekivalo. Ovo je otkrila studija objavljena devedesetih godina u časopisu “American Gynecology”, a svi ginekolozi složiće se kako ne postoji dobar medicinski, higijenski ili estetski razlog zbog kojeg bi žene bile nezadovoljne izgledom svoje vagine.

izvor, foto:telegraf

NAJČITANIJE:

Ivona Krstić

Osmeh je jedina kriva linija koja ispravlja mnoge stvari :)

You may also like...

Comments

  1. […] OTKRIVAMO: 10 neobičnih činjenica o vagini […]

  2. […] OTKRIVAMO: 10 neobičnih činjenica o vagini […]