OTKRIĆE: Zgodni muškarci imaju jednu veliku manu

Za potrebe studije, tim naučnika izvršio je analizu sperme dobijenu od 50 studenata regrutovanih sa Univerziteta u Valensiji.muškarac, veš, trbušnjaci, foto Shutterstock

Najnovija studija pronašla je vezi između privlačnosti lica i kvaliteta sperme –muškarci sa zgodnim, muževnim crtama lica imaju spermu lošijeg kvaliteta u poređenju sa drugim muškarcima.

“Koliko mi znamo, ovo je prva demonstracija ovog fenomena”, izjavio je ko-autor studije, dr Juka Kekalainen iz Centra za evolutivnu biologiju iz Australije.

Istraživači međutim, nemaju spremno objašnjenje za ovo otkriće, iako su ranija ispitivanja pokazala da visok nivo testosterona može da naškodi proizvodnji sperme.

Pritom, rezultati idu protiv teorije o plodnosti koja tvrdi da žene traže zgodne muškarce zbog toga što bi njihovo potomstvo moglo da profitira od nasleđenih gena u vidu boljeg zdravlja i više inteligencije. Za potrebe studije, tim naučnika izvršio je analizu sperme dobijenu od 50 studenata regrutovanih sa Univerziteta u Valensiji. Potom su slike njihovih lica pokazane drugim heteroseksualnim muškarcima i ženama u dvadesetim godinama.

Žene su morale da ocene slike muškaraca kao da traže potencijalnog partnera za dugoročnu vezu, a muškarci su morali da ocene onako kako su mislili da su ih žene ocenile. Pored posmatranja muževnih lica i kvaliteta sperme, istraživači su takođe želeli da saznaju da li je kvalitet sperme direktno povezan sa njihovim izgledom.

“Mislim da smo otkrili da kvalitet sperme jeste povezan sa lepotom muškarca”, izjavio je Kekalainen.
Međutim, da li ovo znači da bi žene koje traže partnera sposobnog da odgaja decu trebalo da izbegavaju zgodne muškarce?

Kekalainen tvrdi da su potrebna dodatna istraživanja koja bi trebalo da pokažu uzročnost i mehanizme iza ovog otkrića, pre nego što počnu da daju savete ženama.

izvor, foto: kurir

NAJČITANIJE:

You may also like...