NIKOLIĆ: Srbija očekuje datum, a ne tapšanje po ramenu

Nećemo više da stojimo po strani, poručio je predsednik Srbije u izjavi za javnost uoči odluke o dodeljivanju datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu Srbije u EU.

foto:kurir

foto:kurir

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uveren je da će Nemačka, a potom i Savet EU pružiti istorijsku šansu Srbiji i srpskom narodu 28. juna.

“Mi više nećemo da stojimo po strani”, poručio je Nikolić u izjavi za javnost uoči odluke o dodeljivanju datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu Srbije u EU.

Predsednik je precizirao da Srbija od Nemačke očekuje da svojom odlukom pokaže da se nedvosmisleno zalaže za pomirenje, mir i stabilnost u regionu i istakao da je uveren da će pravo i pravda prevagnuti 28. juna.

Nikolić je poručio da je Srbija zaslužila datum i da nam “tapšanje po ramenu nije dovoljno”.

“Mi tražimo da nam pruže priliku da živimo i preživimo. Ako nam ne ostave tu mogućnost, ako nas suoče sa izborom da idemo težim putem, mi druge nemamo, nastavićemo ponosno da idemo dalje. Trebaće nam više vremena, više snage i odricanja, ali, kao uvek u istoriji, pravda i istina su na našoj strani i mi ćemo uspeti”, poručio je predsednik.

Nikolić je rekao da je, ukoliko Srbija prilikom odlučivanja o datumu dobije poruku da “ne postoje pravda, istina, moral, već samo interes”, naš odgovor je jasan: “Nastavljamo a vi dođite ponovo. I nemojte da zakasnite”, poručio je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Evropska unija ima u svojim rukama istorijsku odgovornost za uspešan razvoj Balkan i Srbija očekuje da sve članice EU dokažu da se nedvosmisleno zalažu za mir i stabilnost u regionu. On je rekao da za tu ideju Evropa u Srbiji ima velikog saveznika, naglasivši da se Srbija snažno posvetila stabilizaciji Balkana i da je donela odluke koje će omogućiti trajni mir.

“Kažu da je sada sve u rukama najuticajnije članice-Nemačke. Pretpostavljam da je teško nositi na leđima toliku odgovornost. Pa nije ni nama bilo lako da u najtežoj mogućoj situaciji ispunjavamo zahteve. Zato sada od Nemačke očekujemo da svojom odlukom pokaže da se nedvosmisleno zalaže za pomirenje, mir i stabilnost u regionu i da ume da ceni i tuđe napore u istom cilju”, kazao je predsednik.

Nikolić je naglasio da je Srbija više od decenije posvetila stabilizaciji regiona, a naročito u proteklih godinu dana, kada je za unapređenje odnosa i razvoj demokratije učinjeno više nego što je iko mogao da očekuje.

“Svakog dana iz celog sveta stižu pohvale za odlučnost i rešenost Srbije da rešava goruća pitanja od ključne važnosti za ceo Balkan i Evropu uopšte”, istakao je Nikolić.

Srbija je, kako je dodao, učinila sve da bude deo evropske porodice i zna da je ceo svet toga svestan. “Ako neko želi da Srbija potone u blato, neka bude siguran da postoji pravda, koja je temelj svakog sistema, pa i sistema EU. Jednakost, pravda i istina su temelj razmatranja velikih umova među kojima blistaju imena mnogih Nemaca”, kazao je predsednik.

Nikolić je naveo i da je svet možda većinom baziran na interesu, ali da nas često događaji drže u uverenju da postoji nešto više. Srbija je, kako je ukazao, u bilateralnim razgovorima sa predstavnicima evropskih država i širom sveta, dobila uveravanja da Srbija zaslužuje datum za otpočinjanje pregovora.

Većina je, dodao je, to rekla nama, a neki su to izrazili u međunarodnim organizacijama i forumima.

“Uveren sam da će pravo i pravda prevagnuti 28. juna. Da će Evropska Unija pružiti istorijsku šansu Srbiji i srpskom narodu da živi dostojanstveno u okviru svoje evropske porodice. Mi više nećemo da stojimo sa strane i posmatramo svoj život. Odlučni smo da uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke, i krenemo napred…”, poručio je predsednik Srbije.

 

izvor:kurir

Ivona Krstić

Osmeh je jedina kriva linija koja ispravlja mnoge stvari :)

You may also like...