Neprijatni miris kod žena uzrok su….

Većina žena s vremena na vreme ima problem s neugodnim vaginalnim mirisom. Na žalost, činjenica da je to uobičajeno ne umanjuje nelagodu. Vaginalni miris posebno je neugodan jer se zbog njega možete osećati nečisto, čak i kada to nije slučaj. Brojni su mogući uzroci neprijatnog mirisa, ali ovo su pet najčešćih.

zene

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza (BV) zvuči zastrašujuće, ali je zapravo vrlo uobičajena stvar. Zapravo, to je najčešći uzrok neugodnog vaginalnog mirisa, sudeći prema tvrdnjama s Mayo Clinica.

Svaka vagina ispunjena je prirodnim bakterijama, a BV je jednostavno bujanje tih bakterija. Većina žena će se barem jednom u životu susresti s BV-om. Uzrok je nepoznat, a pod većim rizikom su one koje imaju nezaštićene spolne odnose i često ispiru vaginu. Ostali simptomi uključuju svrab, bol, sekret.

Neki oblici BV-a će se sami povući, ali preporučuje se odlazak kod ginekologa kako bi se sprečile retke, ali ozbiljne posledice. Najčešći tretman je jednostavan, poput prepisivanja antibiotika.

Gljivične infekcije

Te su infekcije vrlo uobičajene, ali i vrlo neugodne. Simptomi su slični kao i kod vaginoze, uz dodatak lepljivog, belog sekreta. Gljivična infekcija ne zahteva antibiotike, umesto toga najverovatnije ćete dobiti vaginalete. Možda i neki oralni antigljivični tretman.

Iako neke od vaginaleta možete kupiti bez recepta, ako vam je to prvi susret s gljivičnom infekcijom svakako posetite ginekologa te ako tretmanom ne rešite simptome ili imate više od četiri infekcije godišnje.

Spolno prenosive bolesti

Neke polno prenosive bolesti mogu uzrokovati neugodan miris, a najčešći su hlamidija i gonoreja. Obe bolesti su uobičajene i lako se leče, ali ako se zanemare, mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. Nažalost, obe su takođe često nedijagnostikovane  jer mogu, ali i ne moraju imati simptome.

Najčešći simptomi su bolno mokrenje i sekret sa jakim mirisom. Ako imate neki od tih simptoma obavezno posetite ginekologa, a rizik izbegnite apstinencijom ili korišćenjem zaštite tokom seksa.

Upala karlice

Upala karlice nastaje kada bakterije (najčešće polno prenosive) putuju kroz vaginu u maternicu. To je često rezultat nedijagnostikovane polno prenosive bolesti, kao što je hlamidija. Obično se nedijagnostikuje dok se ne osete hronični bolovi ili zbog nemogućnosti začeća, jer često nema simptoma. Ako su prisutni, mogu uključivati bolove u karlici, neugodan miris, pojačan sekret, groznicu, umor, bolan odnos ili bolno mokrenje.

Često se leči antibioticima, iako može ostaviti oštetećeno tkivo s trajnim posledicama. Ona može prouzrokovatii hroničnu bol, neplodnost ili vanmateričnu trudnoću.

Loša higijena

Moguće je da je uzrok neprijatnog mirisa u lošoj higijeni. Dole imamo dosta komplikovane delove i briga o njima nije uvek jednostavna. Pobrinite se da sve delove održavate čistima i svežima.

Pre svega, temeljno se perite svaki dan. Žene imaju masnoće i žlezde znojnice u vaginalnoj zoni, koje mogu uzrokovati mirise. Koristite blage sapune bez mirisa, jer sve ostalo može iritirati osetljivo područe i izazvati još više nevolja. Dobro se obrišite potezima od napred prema nazad nakon korišćenja WC-a i svaki dan menjajte donje rublje, čak i ako se ne stignete tuširati.

Postoji puno proizvoda koji vam obećavaju da ćete se rešiti mirisa, ali radije ih izbegavajte. Vaginalni tuševi, sprejevi, kreme, maramice – sve nude navodnu izuzetnu čistoću, ali zapravo izazivaju još više problema. Vaginalni tuševi uklanjaju neke od korisnih bakterija, a mirisni proizvodi uzrokuju iritacije.

izvor:magazin.net

NAJČITANIJE:

Ivona Krstić

Osmeh je jedina kriva linija koja ispravlja mnoge stvari :)

You may also like...