Liči – blagotvorna trešnja iz Azije

Ovo okruglo voće karakteristično je po krhkoj kori sa dlačicama, dok je njegova ukusna i sočna unutrašnjost bogata vitaminom C, beta karotenom i oligonolom, zbog čega je izuzetno zdravo

Liči, neobičnu voćku, prvi su primetili narodi u Aziji, kao mesto njenog porekla uzimaju se provincije Kvantung i Fukjen u Kini. Danas se uzgaja na različitim tropskim meridijanima, a na našem području uglavnom je možete kupiti konzervisanu, dok se u pojedinim prodavnicama zdrave hrane može naći i seme ovog voća.

RASTE NA DRVETU

Liči je suptropska biljka, tako da joj prijaju visoke temperature i vlaga. Iako je pravi vesnik leta, može da preživi i zimu, ali samo ako se temperatura ne spušta ispod nule. Ukoliko želite da jedete sveže plodove, najbolje je da to učinite u periodu između jula i oktobra, jer su tada najslađi. Drvo ličija je zimzeleno, ima tamnozelene sjajne listove i može da naraste između 10 i 15 metara. Dostupan je podatak koji govori da danas postoji blizu 100 sorti ličija.

TREŠNJA SA LJUSKOM

Po obliku, ovo voće podseća na jaje, dok je po izgledu najsličnije trešnji, od koje je razlikuje to što na svojoj površini ima dlačice. Jedan plod ličija obično je velik između tri i pet centimetara. Poseduje grubu, hrapavu i krhku ljusku crvene ili ružičaste boje. Meso ploda je belo, slatko-kiselog ukusa, a do njega se dolazi kad se plod oljušti i onda se jede kao trešnja. U središtu je koštica koja nije jestiva. Najčešće se sa ličijem prave voćne salate, a odlična kombinacija je ona u kojoj se pomeša s mangom, dinjama i običnim trešnjama. Od konzervisanog ličija moguće je napraviti osvežavajući i lekoviti napitak koji podseća na ledni čaj.

PRIRODNI BORAC PROTIV RAKA

Kao i druge citrusne voćke, liči ima mnogo vitamina C, s tim što je njegov procenat u ovoj trešnji znatno veći nego u pomorandži. Japanska trešnja poseduje i vitamine B-kompleksa, kao i nekoliko minerala, te beta karoten. Ono zbog čega se liči svrstava u izuzetno zdrave namirnice jeste činjenica da sadrži oligonol, koji poseduje antioksidantna i antivirusna dejstva. Ovo tropsko voće iz Azije poboljšava cirkulaciju, a njegovim konzumiranjem štitite kožu od UV zračenja. S obzirom na to da ima malo kalorija i da je bogat dijetalnim vlaknima, liči je nezaobilazan na meniju osoba koje žele da se reše viška kilograma. Pored svega navedenog, rezultati brojnih studija posvećenih zdravoj ishrani govore da je japanska trešnja saveznik u borbi protiv raka. Naime, zbog sastojaka koje poseduje u svojoj unutrašnjosti sprečava razvoj ćelija koje izazivaju ovu bolest. Istraživanja su potvrdila da liči daje najbolje rezultate u borbi protiv raka dojke.

Kada je reč o izraelskoj manekenki Bar Rafaeli, liči ne samo da se nalazi u osvežavajućoj salati kojom započinje gotovo svaki dan već je azijska trešnja jedan od glavnih sastojaka maske koju stavlja na lice kako bi svoju kožu učinila glatkom

RECEPT 

Smuti sa ličijem i mangom


Sastojci: jedno pakovanje azijskih trešanja, pola manga i kriška dinje
Broj osoba: jedna
Cena: 300 dinara
Priprema: Ukoliko je liči svež, iz njega izvadite koštice i stavite u blender s mangom i dinjom. Sastojke izblendirajte i dobijenu masu ostavite da se hladi.

Piše: Stefan Tošović

izvor, foto: story

You may also like...