Koraci koje treba da preduzmete da biste vratili strast u krevet

Kako vratiti seksualnu želju, strast i intimu u vezi koju karakterišu dugi dani na poslu, dečje pelene, skupljanje čarapa, kuvanje ručka, umor…

Za našeg poznatog seksologa i urologa, dr Aleksandra Miloševića iz KBC „Zvezdara“ to nisu samo izgovori, već je problem daleko složeniji.

– Mnogi parovi se opterećuju brojem seksualnih odnosa. Da li je to jednom nedeljno ili jednom u tri meseca, nije bitno. To je individualna stvar. Nekome je potrebno više, nekome manje. Ono što je najbitnije jeste da, kada dođe do kontakta, on bude kvalitetan – objašnjava dr Milošević.

Prvi korak da se seks vrati u svakodnevicu jeste da partneri zajednički priznaju da imaju problem u bračnoj postelji. Mnogi se od njih već nakon prve tri godine braka susreću s manjkom seksualne želje. Večito je pitanje je li to prirodno i uobičajeno ili nije? I da li treba takvo stanje prihvatiti kao nešto što se mora dogoditi ili treba, čim se strasti stišaju, uložiti dodatnu energiju.

Teorije među stručnjacima u iznalaženju pravih razloga za pad seksualne želje u braku su razne. Jedni tvrde da je pad seksualne želje samo rezultat, da je uzrok neminovno u emotivnim problemima i međusobnom otuđivanju partnera. Drugi pak tvrde da bračni partneri pod pritiskom svakodnevnog stresa, poslovnih i porodičnih obaveza, posebno kada imaju decu, podležu umoru i apatiji i sve se svodi na rutinski odnos u kojem seks dolazi tek na kraju.

– Pad seksualne želje kod parova nastaje usled nedostatka seksualne komunikacije. Jer muškarac misli da ume sve, a žena ne sme da kaže šta želi. Zato je najbitniji taj razgovor. Otvaranje. Automatski dolazi i do dodira, uzbuđenja. Žena mora da se otvori, a ne da ćuti i da glumi. U današnje vreme postavljen je znak jednakosti između muške erekcije i ženskog orgazma. A to nije dobro – objašnjava dr Milošević.

POVEZANOST

Nerešeni problemi u vezi jedan su od najčešćih neprijatelja seksualnog nagona. Da bi bilo seksualne želje, bitna je emocionalna bliskost. Svađe, slaba komunikacija, nedostatak poverenja mogu smanjiti libido. Alkohol može pokrenuti na seks, ali se može pokazati i krivcem za pad libida.

SVAKODNEVNICA

Deca i posao ne ubijaju seksualni život, ali mogu oslabiti libido. Niko za to nije kriv, to je jednostavno život. Na kraju dana, kada biste i poželeli da budete intimni s partnerom, sve se svodi na to da oboje zaspite čim spustite glavu na jastuk. Bračni partneri bi trebalo da budu svesni da je seksualni život bitan faktor njihovog odnosa.

STRES

Ako vam se život sastoji od puno stresnih situacija i straha, seks sigurno u vašem životu ne predstavlja bitan faktor. Savet stručnjaka je da se vežbom takvi problemi stavljaju sa strane, a ne na prvo mesto. Odvojte vreme za razmišljanje o problemima, a ostatak jednostavno živite život s partnerom.

izvor, foto: blic

NAJČITANIJE:

You may also like...

Comments

  1. […] Koraci koje treba da preduzmete da biste vratili strast u krevet […]

  2. […] Koraci koje treba da preduzmete da biste vratili strast u krevet […]

  3. […] Koraci koje treba da preduzmete da biste vratili strast u krevet […]