Klasici koje svaka devojka treba da ima u svojoj biblioteci!

Pogledajte kojih to 10 knjiga svaka moderna devojka treba da pročita i ima u svojoj kućnoj biblioteci…

knjiga

Iako ponekad deluje sumorno, jesen je sjajno doba godine da ušuškane pored kamina, uz šolju tople kafe ili čaja uživamo u omiljenoj knjizi.

Književni kritičari preporučuju da ovih deset knjiga treba da pročita svaka mlada devojka. Izbor je sjajan, zato izaberite omiljeno štivo, skuvajte čaj i prepustite se čitanju.

1. “Tri sestre” – Anton Pavlovič Čehov

Sestre Irina, Maša i Olga žive u provinciji i sanjaju da odu u Moskvu. Ovde se ne radi o poseti gradu, već o njihovoj želji za slobodom, željama i boljoj budućnosti. Radnja se odvija u 19. veku.

2. “Nora” – Henrik Ibzen

Nora je oborila stereotipe građanskog braka. Ona je obožavana i tretirana kao lutka od strane oca, a kasnije supruga. Trenutak izliva misli i namera dovoljni su da se otvori nešto što je dugo bilo zatrpano, prikriveno i da se odluči na nešto što će zauvek ostati duboka rana, ali i odluka koja će je uputiti na ono što je ustvari nedostajalo u životu, samostalnost i stvaranje vlastite osobe, koja ima svoje ciljeve i svoje poglede na svet – osobe koja je svakome potrebna.

3. “Madam Bovari” – Gistav Flober

Gospođa Bovari pravo je remek-delo realizma, koje je sablaznulo čitaoce kada je prvi put objavljeno, a do današnjeg dana ostaje neprevaziđena kritika kako pojedinaca tako i društva. Ema Bovari zarobljena je u braku sa seoskim lekarom dok potajno sanja o životu ispunjenom luksuzom i strastima. Ugušena dosadom provincijskog okruženja, mlada lepotica jedini beg pronalazi u sentimentalnim romanima gde junaci žive iskljucivo zarad romanse i uzvišenih osećanja.

Kada život ne ispuni očekivanja devojke odrasle u samostanu, čija se žudnja napajala trivijalnim ljubavnim pričama, a čežnja za uzbuđenjima utopila u svakodnevici bračnog života sa čovekom skromnih dometa – ona ga više ni ne smatra vrednim življenja.

Rešena da nešto promeni, Ema svoju duševnu glad pokušava da utoli preljubom i nepromišljenim troškarenjem. Međutim, u licemernom i ograničenom društvu uvek najpre stradaju neprilagođeni pojedinci i njen san pokazaće se ne samo kao nedostižan već i opasan…

4. “Ana Karenjina” – Lav Nikolajevič Tolstoj

Ana se baca pod voz, ali pre toga mudri Tolstoj rekao nam je jednu od glavnih priča u istoriji modernog romana, priču o pojmu ljudske slobode i nezavisnosti žena. Tematsko bogatstvo i složena struktura učinili su da roman bude ocenjen kao “najveći društveni roman u svetskoj književnosti”. Roman o ljubavi, nesporazumima, sukobu, grehu, ispaštanju, sreći i tragediji…

5. “Nepodnošljiva lakoća postojanja” – Milan Kundera

Sjajnog Milana Kunderu ne smete da propustite. Roman, “Nepodnošljiva lakoća postojanja” je roman o ljubavi, ali ne i ljubavni roman.

“Najteži teret nas lomi, posrćemo pod njim, potiskuje nas prema zemlji, ali u ljubavnoj poeziji svih vremena žena čezne za tim da bude pritisnuta težinom muškog tela. Najteži teret je, prema tome, ujedno i slika najintenzivnijeg ispunjenog života. I što je teret teži, što je naš život bliži zemlji, to je stvarniji i istinitiji.”

6. “Igra staklenih perli”, Herman Hese

Priča o smislu života (ili traženju smisla) smeštena je u 22. veku u nepostojećoj zemlji. Kritikuje savremeni svet, „feljtonističku civilizaciju“ kojoj se suprotstavlja svet duha i kulture. Knjiga je bila veoma omiljena u razorenoj Nemačkoj posle Drugog svetskog rata, a 1946. dobio je za nju Nobelovu nagradu.

7.  “Peščanik” – Danilo Kiš

“Peščanik” je jedna od ključnih knjiga Danila Kiša. Velika saga moderne književnosti o potrazi za ocem, vlastitim identitetom i mogućnosti saznanja o svom svetu i njegovoj istoriji. Prema njegovom radu “Peščanik” ćete shvatiti da je jugoslovenska književnost nešto što zaista zaslužuje da bude rame uz rame sa svetskim klasicima.

8. “Gordost i Predrasuda” – Džejn Ostin

Svaki uobraženi i bogat momak zaslužuje devojku sa predrasudama. Ali, ponos je tu da bi se povremeno gazio, a predrasude da bi se napustile.

9. “Proces” – Franc Kafka

Kafka je svog glavnog junaka zamislio kao bankarskog činovnika, skromnog i povučenog čoveka bez ambicija. Mali, bezbojan čovek utopljen u sitne navike, bez snage da utvrđeni red svog života bilo u čemu izmeni. Iako ne izgleda tako, mnogi bi se danas u 21. veku pronašli u ovom liku.

10. “Razum i osećajnost” – Džejn Ostin

Prvi objavljeni roman Džejn Ostin, predstavlja savršeno zabavnu priču o snazi duha i ljubavi u čijem se centru nalaze dve sestre sasvim različitih naravi – Elinora i Marijana Dešvud… Marijana Dešvud se ponosi bogatstvom emotivnog sveta i snagom svojih osećanja, duboko prezirući materijalne interese i logiku praktičnog života. Ona zamera svojoj sestri Elinori što je suviše uzdržana, praktična i razumna. Ali već prva lična drama, obrt životne igre u kojoj se svako kali i stiče svoje pravo lice, preneće Marijanu iz njene zablude i njenu složenu ličnost upotpuniti hrabrošću, iskustvom i razboritošću.

izvor, foto: cosmopolitan

Ivona Krstić

Osmeh je jedina kriva linija koja ispravlja mnoge stvari :)

You may also like...