Kirbi: Srbija da se odmah priprema za konkurenciju u EU

Vlada Srbija mora da stvori viziju o tome kakvu ekonomiju želi da ima za deset ili 15 godina, rekao je ambasador SAD u Srbiji.

foto:kurir

foto:kurir

 

BEOGRAD – Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je danas da Srbija mora odmah da počne pripreme da bi njena privreda mogla da izdrži konkurenciju nakon ulaska u EU.

“Vlada Srbija mora da stvori viziju o tome kakvu ekonomiju želi da ima za deset ili 15 godina”, rekao je Kirbi na skupu u Beogradu “Srbija na putu ka EU-uticaj na ekonomiju”.

Po rečima ambasadora SAD, ta vizija bi trebalo da sadrži stav o tome gde će biti ekonomija, u koje oblasti treba investirati i kako zaposliti radnu snagu i pripremiti novu generaciju radnika, s pravim znanjima i veštinama. Kirbi je kazao da će na duge staze ulazak Srbije u EU naterati srpsku ekonomiju da bude efikasnija i globalno konkurentna, jer ulazak u EU ne znači samo pristup evropskom tržištu, već da će i kompanije iz EU doći na srpsko tržište.

Kako je ocenio, dve prepreke Srbije za bolju konkurentnost su nedostatak inovacija i razvoja radne snage i zbog toga mora da se reformiše obrazovanje i postavi dijalog između biznisa i nauke.

“Politika je veoma bitna u Srbiji, ali je budućnost svakog građanina zasnovana na ekonomskoj snazi države”, kazao je Kirbi i dodao da SAD podržavaju Srbiju na evropskom putu.

 

izvor:kurir

Ivona Krstić

Osmeh je jedina kriva linija koja ispravlja mnoge stvari :)

You may also like...