Kako nas prethodni raskid usmerava ka sledećoj vezi

Nema lakog načina da okončamo vezu i prebolimo raskid. Osim ako smo jedva čekali da se izvučemo iz tog pakla, pa nam je najzad uspelo. Samo, tada smo tako temeljno sjebani, da ćemo morati da ližemo rane godinama, pre nego što i pomislimo da opet nekome poklonimo poverenje – jer smo izgubili poverenje u sebe da ćemo umeti da razlikujemo psihopatu od normalnog čoveka. Dakle, nema lakog načina. A način na koji smo okončali jednu vezu, svakako nas usmerava ka sledećoj, ma koliko ona bila daleko u tom trenutku.

Kako nas prethodni raskid usmerava ka sledećoj vezi Kako nas prethodni raskid usmerava ka sledećoj vezi

Pa, ako smo umakli psihopati, imaćemo potrebu da otkrijemo šta to sa nama nije u redu, kad smo ljubav poistovetili sa žrtvovanjem i trpljenjem. Imaćemo mnogo posla sa svojim samopoštovanjem, samopouzdanjem i razotkrivanjem mehanizama u našem psihološkom i emotivnom sistemu koji rade protiv nas. A tada ćemo žudeti za nekim normalnim, pored koga ćemo se osećati normalno. I bežaćemo od svakog ko nas privuče na onaj poznat ludački način, jer nećemo hteti još jednu psihopatsku vezu.

Ako se naša prethodna veza završila tako što nas je partner ostavio zbog neke druge, ili smo saznale za njegova neverstva, nećemo baš razviti jaku potrebu da preispitamo sebe, jer će nas u tome omesti jaka potreba da se osvetimo. Pošto nemamo mogućnosti da se osvetimo onome ko nas je povredio, velike su šanse da će taj račun izravnati naš sledeći partner, ni kriv ni dužan. I to ne zato što smo sele i razmislile o tome kako da nekog sirotog zaljubljenog momka ubijemo u pojam, nego baš zato što nismo. Ovaj mehanizam će proraditi sam od sebe, aktiviran pojavom sirotog zaljubljenog momka, koji ne sluti da je nagazio na tempiranu bombu ogorčenja i povređene sujete. Biće nam žao, jer on to ne zaslužuje. Ali nećemo moći da odolimo da ne izgazimo nekog ko se da gaziti, prosto zato što nema pojma šta ga je snašlo.

Međutim, ako smo mi te koje su varale i ostavile partnera, trudićemo se da u sledećoj vezi podignemo svoje moralne standarde, ne samo zato da održimo vezu, nego i zato da dokažemo da „mi nismo takve“ nego smo bile zapostavljene, uskraćene, nezadovoljne i tražile smo izlaz. Sledećeg ćemo mnogo bolje tretirati, sa više strpljenja i uvažavanja, čak i ako on to objektivno ne zaslužuje. Međutim, ako se i ovde radi o nekom mehanizmu prema kome biramo za partnere slabiće koje na kraju uvek prezremo, velika je verovatnoća da ćemo i ovu vezu okončati na isti način.

Kako nas prethodni raskid usmerava ka sledećoj vezi1 Kako nas prethodni raskid usmerava ka sledećoj vezi

Bivši partner koji se i dalje pojavljuje u našem životu kao prijatelj, velika je prepreka budućoj vezi. Ovde stvari nisu raščišćene i potrošene do kraja, negde postoji nada da ćemo ipak opet biti zajedno, jer smo stvorili vezu čijeg najboljeg dela nismo spremni da se odreknemo. Ovde će recidivirati seksualni i svi ostali odnosi, možda veoma dugo i paralelno sa nekim sledećim vezama, koje će biti dovoljno labave da nam ne drže pažnju i ne angažuju nas do te mere da razvijemo imunitet na bivšeg.

U svakoj vezi bi trebalo da nešto naučimo i da krenemo dalje, ali to je težak, spor i neizvestan posao. Verovatnije je da će svaki sledeći partner na neki način biti protivotrov onom prethodnom, sve dok ne uspostavimo stabilnu, iskrenu i trajnu vezu sami sa sobom.

izvor, foto: wannabemagazine

NAJČITANIJE:

You may also like...