Kako da vaš tepih ponovo izgleda kao nov?

Kvalitetni tepisi mogu dugo da izgledaju kao novi uz pravilno održavanje, koje će ih učiniti mekanim i lepim.

foto: savjetnica.com

Tepihe i itisone čistimo kako bismo uklonili mrlje, nečistoću i ostale alergene koji se mogu nalaziti u teksturi tepiha. Postoji nekoliko metoda čišćenja tepiha bilo da su moderne ili tradicionalne. Čišćenje tepiha usisivačem ne mora nužno biti najbolja metoda. Često nakon usisavanja u tepihu ostaju velike količine bakterija i grinja.

Tradicionalan način čišćenja tepiha na suvo je ono u kojem se koristi sirće. Tepih ili itison dobro očistite usisivačem, a nakon toga u posudi napravite smesu od vode i sirćeta. Uzmite vlažnu krpu i površinski počnite čistiti tepih, ne natapajući ga previše. Sirće daje dobre rezultate jer poseduje veliku mogućnost uništavanja neželjenih bakterija i grinja. Nakon što se tepih osuši, prođite po njemu još jednom usisivačem.

Uz sirće, postoje još neke prirodne metode čišćenja tepiha. Tako možete koristiti i krompir. Izrendajte krompir i prelijte ga kipućom vodom, a nakon što odstoji, smesu iskoristite za ribanje tepiha. Nakon što ste gotovi pređite tepihom sa usisivačem.

Postoje još mnogi trikovi pomoću kojih možete održavati svoje tepihe. Ukoliko ima puno statičnog elektriciteta na vašem tepihu, poprskajte ga mešavinom vode i omekšivača za veš. Ako ne želite da vam se vide tragovi nameštaja na tepihu, na to mesto stavite kocku leda i sačekajte da se otopi. Nakon što se osuši pređite usisivačem i tragova više ne bi trebalo da bude.

Jedan od najboljih načina da očistite tepih je pranje istoga u vodi, sa sredstvima za pranje. Ova metoda je vrlo zahtevna jer iziskuje težak fizički rad, zato je bolje da to prepustite profesionalcima.

Ako ste se ikada pitali kako oni to rade, otkrivamo vam tajnu.

foto: eyesthatbind.blogspot.com

Proces profesionalnog pranja tepiha se sastoji od:

– usisavanja i trešenja tepiha profesionalnim mašinama, time se uklanja sva prašina, do najsitnijih čestica

– mašinsko pranje tepiha sa odgovarajućim deterdžentima i četkama

– ispiranje tepiha dok voda ne postane potpuno bistra

– sušenje tepiha u specijalnim komorama

Standard čistoće svakako predstavlja popularno bazensko pranje tepiha. Unapređena tehnologija omogućava pranje obe strane tepiha. Potapanjem se postiže pranje teško dostupnih delova tepiha koje četka mašine ne može da dohvati.

Studije pokazuju da pranje tepiha treba obavljati najmanje četiri puta godišnje. Ukoliko imate kućne ljubimce ili alergiju na grinje, taj broj se povećava.

Zapamtite kako održavanje tepiha čistim je jedno od najvažnijih zadataka budući da se po tepihu hoda i da predstavlja jedan od većih izvora grinja i alergena u vašem domu!

izvor: savjetnica.com, inforsportal.com/blog

NAJČITANIJE:

You may also like...