Istine i mitovi o začeću: 6 stvari koje morate da znate

Neki od podataka su samo mitovi o kojima ne razmišljamo previše, ali koji su ipak prisutni i mogu da zbune žene koje žele da ostanu u drugom stanju.Trudnoća

Odlučili ste se za dete ili već neko vreme pokušavate da ostanete u drugom stanju? Slušate savete prijateljica i sami aktivno tražite podatke o začeću i trudnoći? Mnogo je izvora informacija koji mogu da vas dodatno zbune. Neki od podataka su samo mitovi o kojima ne razmišljamo previše, ali koji su ipak prisutni i mogu da zbune žene koje žele da ostanu u drugom stanju. Tim stručnjaka jednog vodećeg britanskog brenda za trudnoću i plodnost donosi naučno utemeljene podatke o začeću i plodnosti.

1. MIT: Moguće je zatrudneti bilo kada tokom mesečnog ciklusa 

ISTINA: Kako biste zatrudneli potrebno je da imate polni odnos pre i tokom dana ovulacije. Najplodniji dani su dva do tri dana pre ovulacije i na sam dan ovulacije.

2. MIT: Menstrualni ciklus traje 28 dana i svaka žena ima ovulaciju 14. dana ciklusa

ISTINA: Prosečni menstrualni ciklus traje 28 dana, ali svaka žena je posebna i čak kod polovine ciklus varira sedam dana ili više. S obzirom na različite cikluse različiti su i dani ovulacije, pa može biti dosta teško utvrditi plodne dane.

3. MIT: Merenjem telesne temperature možete lako zatrudneti 

ISTINA: Merenje telesne temperature nije poželjno ako želite da ostanete trudni. Ženina telesna temperatura raste tek nakon ovulacije kada je već prekasno za oplođivanje jajne ćelije u tom menstrualnom ciklusu.

4. MIT: Nikada nisam koristila hormonalnu metodu kontracepcije, pa bih brzo mogla da ostanem trudna

ISTINA: Samo zato što vaši hormoni nisu bili pod uticajem hormonalnih kontraceptiva ne znači da ste u prednosti. Vaše telo možda može bolje da samo reguliše hormone, ali na plodnost utiču i brojni drugi faktori, a ne samo kontraceptivi.

5. MIT: Prvo dete sam začela lako, tako da sa sledećom trudnoćom ne bi trebalo da bude problema 

ISTINA: Nema sigurnog dokaza za ovu tvrdnju. Bićete stariji, imaćete manje vremena za spontani polni odnos, a možda ćete imati i drugog partnera. Ako imate manje od 35 godina i pokušavate da zatrudnite više od godinu dana, razgovarajte s lekarom (obratite mu se nakon šest meseci ako imate više od 35 godina).

6. MIT: Možete zatrudneti tokom menstruacije

ISTINA: Ako imate jako kratak menstrualni ciklus i krvarenje tokom više dana na početku ciklusa, moguće je da ćete biti na početku plodnih dana pre nego što je krvarenje prestalo.

Stručnjaci takođe ukazuju da je normalo da osećate da je polni odnos postao mehanički tokom pokušaja začeća. Ovaj osećaj je nešto što iskuse mnogi parovi, što ne znači da nešto nije u redu u njihovom odnosu.

izvor, foto: kurir

NAJČITANIJE:

You may also like...

Comments

  1. […] Istine i mitovi o začeću: 6 stvari koje morate da znate […]

  2. […] Istine i mitovi o začeću: 6 stvari koje morate da znate […]

  3. […] Istine i mitovi o začeću: 6 stvari koje morate da znate […]