I to je moguće: Kako spasiti vezu nakon prevare?

Prevario vas je, i šta sad?

prevara

Ne kažemo da je lako i da treba da oprostite prevaru. Najpre dobro razmislite da li je vredan toga da mu date još jednu šansu. Ukoliko su osećanja presudila sledite sledeće korake!

# Napravite pauzu

Većinu vremena bićete progonjeni slikama njegove nevere, a uzimanje pauzu od veze i svega vezanog uz nju, pomoći će vam da detaljno razmislite o tome da li treba da mu date još jednu priliku.

# Sagledajte trenutnu situaciju

Okupirajte svoje misli pitanjima, koja bi vam mogla pomoći da donesete odluku. Da li je vaša veza vredna spašavanja? Da li se on iskreno kaje zbog onoga što je učinio? Ako su odgovori “da”, vredi rizikovati. Naravno, sve to ako se prevara dogodila samo jednom, a ne više puta.

# Donesite odluku

Bitno je samo da budete sto posto sigurni u svoju odluku, pre nego što je kažete njemu. U početku će biti jako teško i stalno ćete sumnjati, ali vreme zaista leči sve rane. Ali, ako u nešto niste sigurni već na samom početku, onda ili uzmite još malo vremena ili krenite dalje. Treća opcija ne postoji.

# Razgovarajte s njim

Zapišite na papir sva pitanja koja želite da mu postavite i detaljno raspravite o aktualnoj situaciji. Setite se, vi ste tu kako bi shvatili razloge njegove nevere, a ne da mu to predbacujete. Ako ste stvarno spremni da popravite vaš odnos, moraćete da ga saslušate pre nego što progovorite. Ako to ne možete, očigleno je da niste spremi za sve ovo.

# Poradite zajedno na rešavanju problema

Na ovome morate poraditi oboje. U suprotnom, nećete uspeti. “Ako par može preći preko prevare i vratiti poverenje u odnos, može iz svega izaći snažniji nego ikad”, objašnjava terapeutkinja za ljubav Kristen Mark. “Ali, čim jedna strana prestane da se trudi, sve pada u vodu.”

# Imajte na umu da je to dugotrajan proces

Nešto sebi morate priznati: Ovo neće biti nimalo lako, ali iz svega možete izaći kao pobednici, dokle god ste strpljivi jedno s drugim. Nekim parovima treba više vremena nego drugima, a flashbackova o prevari biće s vremena na vreme, ali morate biti jača od svojim emocija te se usredsrediti na spašavanje vašeg odnosa. Ljubav je izbor, a vi ste izabrali da se borite za svoju.

izvor, foto: cosmopolitan

NAJČITANIJE:

Ivona Krstić

Osmeh je jedina kriva linija koja ispravlja mnoge stvari :)

You may also like...