I gojaznost ima svojih „prednosti“: Šta ženama koje su smršale nedostaje

Čak 69 odsto odraslih ima prekoumernu težinu, a od njih je 35 odsto gojazno, tvrde iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Prema istraživanjima, od onih koji su uspeli da smršaju, samo svaka šesta osoba uspeva da održi kilažu tokom dužeg vremenskog perioda.

Ćelije masti se mogu skupiti, ali neće potpuno nestati. Ova činjenica udružena sa emotivnim aspektom posedovanja novog tela čini da onima koji su smršali bude izuzetno teško da održe težinu. A nekim ženama čak nedostaje telo koje su ranije imale.

Keli Kofi, lični trener i blogerka, uspela je da smrša 45 kilograma u poslednjih 10 godina. Ona kaže da niko neće biti srećniji, mirniji ili uspešniji samo zato što je mršav. „Samo će biti mršaviji i to je sve“, tvrdi ona.

Keli svojim klijentima priča da je svaki oblik tela prelep, bez obzira na broj kilograma i broj odeće.

– Nedostaje mi prirodna, fizička snaga koju sam imala kad sam bila gojazna. Kada ste veliki i kad vam treba velika količina snage da se krećete, jači ste od osobe koja je prosečne težine. Zbog toga sam pre 10 godina počela da dižem tegove kako bih nadoknadila snagu koju bih izgubila mršavljenjem. Ponekad mi nedostaje i mekani osećaj kada me ušuška sopstveno telo – naročito kada ležim pred spavanje. Kad se okrećem, osećam svoje kukove i zglobove kolena i to me malo nervira. Prilično sam sigurna da sam toga svesna samo zato što nisam to osećala do sredine svojih dvadesetih. Sada spavam sa četiri jastuka, samo kako bih nadoknadila nedostatak ušuškanosti – priznaje Keli.

Ališa Šeferd, blogerka koja je pisala o tome kako joj ponekad nedostaje da bude debela, smršala je pomoću ugradnje gastričkog bajpasa. Ona je bila gojazna celog života i držala je dijetu od svoje pete godine, a i dan danas, čak i nakon operacije, bori se da održi težinu.

– Znala sam ko sam bila kad sam bila debela. Bila sam pametna, smešna i imala sam jaku ličnost. Bila sam nevidljiva većini ljudi, što je zapravo dobra stvar. Muškarci ne obraćaju puno pažnje, a žene vas ne smatraju pretnjom kad ste gojazne. Ali ne bih volela da budem ponovo debela. Nikad ne bih bacila svoje zdravlje – kaže Ališa.

ŠTA DRUGE ŽENE KAŽU

– Češće mi je hladno. Ranije mi je bilo lakše da se ugrejem. Otkad sam smršala, stalno mi je uključeno grejanje. Nedostaje mi toplina koju mi je salo pružalo – kaže Taniša (smršala 68 kilograma).

– Nedostaje mi samo jedna stvar. Ranije mi je bilo lakše da sagorim kalorije noseći te suvišne kilograme. Mogla sam da jedem koliko hoću i da se ne gojim dalje. Sada moram da vodim dnevnik hrane i kalorija kako bih održala težinu – kaže Suzan (smršala 20 kilograma).

izvor, foto: blic

NAJČITANIJE:

You may also like...

Comments

  1. […] I gojaznost ima svojih „prednosti“: Šta ženama koje su smršale nedostaje […]

  2. […] I gojaznost ima svojih „prednosti“: Šta ženama koje su smršale nedostaje […]

  3. […] I gojaznost ima svojih „prednosti“: Šta ženama koje su smršale nedostaje […]

  4. […] I gojaznost ima svojih „prednosti“: Šta ženama koje su smršale nedostaje […]