Gde grešite? Ako imate neki od ovih simptoma, pranje zuba vam ne ide od ruke

Pranje zuba najvažniji je deo oralne higijene. Ova navika štiti zube od karijesa, a desni od brojnih bolesti uzrokovanih brojnim bakterijama. Ali da li ste sigurni da perete zube kako treba? Ovi znakovi skreću pažnju da ipak to ne radite kako treba.

Pasta za zube

1. Ako su vam zubi hrapavi

Hrana i piće koje konzumiramo tokom dana meša se sa pljuvačkom te ostavlja tragove na zubima. Dodirnete li jezikom zube osetićete kako površina nije glatka, a trebalo bi. Ako i nakon pranja na nekim delovima zuba osetite isti hrapavi sloj, to je prvi znak da vaši zubi nisu dobro iščetkani i čisti. Potrošite na pranje barem minut više ili barem dok vam zubi ne postanu potpuno glatki.

2. Ako vam se oko desni nagomilava kamenac

Voda u Srbiji je teška, što znači da je prepuna kamenca. Baš kao i na sudoperi ili u loncu, kamenac se nakuplja i na našim zubima, a redovnim i pravilnim pranjem ćete ga ukloniti na vreme. Ako primetite da vam se na spoljnjem delu zuba, odmah uz desni nakupljaju slojevi koje teško možete da uklonite četkicom, znači da niste četkali zube temeljno i da je vrijeme da potražite pomoć zubara.

3. Ako vam se desni često upale ili krvare

Upala desni ili gingivitis uzrokovan je sakupljanjem bakterija na zubima, koje polako ulaze ispod desni i potom izazivaju neugodne simptome. Otok zubnog mesa na području oko zuba prvi je znak upale, a može biti i znak da zube niste prali pravilno ili dovoljno često. Naime, tokom pranja, vrlo je važno da četkicom zahvatite i deo desni, uz zube, i da ih laganim kružnim pokretima masirate. Što se zadnjih zuba tiče, oni su najizloženiji bakterijama, pa je važno četkicom detaljno iščetkati desni odmah uz zube.

izvor, foto: 24sata

NAJČITANIJE:

Ivona Krstić

Osmeh je jedina kriva linija koja ispravlja mnoge stvari :)

You may also like...