Evo koliko morate da spavate u odnosu na godine!

Američka studija pokazala da je osobama u pojedinim uzrastima potrebno mnogo više sati spavanja nego što se mislilo jer, u suprotnom, mogu da nastanu ozbiljni zdravstveni poremećaji.

godine, spavanje

Dobar san je zajedno s konzumiranjem hrane i vode i udisanjem kiseonika esencijalan za opstanak čoveka, pa nedostatak dovoljnog broja sati i kvaliteta spavanja može izuzetno da naruši zdravlje. Prvo je, svakako, na udaru srce, ali stručnjaci naglašavaju da manjak odmora u nekim slučajevima utiče i na pojavu dijabetesa i razvoj nekontrolisanog prejedanja i gojaznosti. Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da može da utiče i na skraćenje životnog veka.

Opsežna dvogodišnja studija koju je sprovelo 18 naučnika i lekara iz američke Nacionalne fondacije za san (NSF) pokazala je da je preporučena dužina trajanja sna za decu uzrasta od četiri meseca i za tinejdžere od 17 godina daleko veća od one do koje su došla ranija istraživanja.

– Neke osobe mogu da spavaju duže ili kraće od preporučenog u odnosu na njihove godine i to ne mora da ima obavezno loš efekat na zdravlje. Međutim, ukoliko u snu provedu daleko manje ili mnogo više vremena nego što bi trebalo i ukoliko to traje duži vremenski period, može doći do ozbiljnih zdravstvenih poremećaja – piše u izveštaju lekara NSF.

Inače, prvi put je jedna ustanova specijalizovana za zdrav san i spavanje uradila specifičan vodič koji prikazuje koliko bi svaka osoba u odnosu na to koliko ima godina trebalo da posveti vremena u krevetu i odmoru.

1

izvor, foto: kurir, receptizakolace7.blogspot

NAJČITANIJE:

Ivona Krstić

Osmeh je jedina kriva linija koja ispravlja mnoge stvari :)

You may also like...