Danas je svetski dan zdravlja

Svetski dan zdravlja – 7. april, ove godine je posvećen povišenom krvnom pritisku i biće obeležen pod sloganom “Da li ste pod pritiskom”, najavilo je Ministarstvo zdravlja.

U Srbiji približno 47 odsto odraslog stanovništva ima hipertenziju, odnosno 50 odsto muškaraca i 43 odsto žena, navela je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Trči za život (Foto: shrm.org)

Trči za život (Foto: shrm.org)

Prema rezultatima istraživanja zdravstvenog stanja odraslog stanovništva Srbije, skoro polovina stanovnika ne zna da ima povišen krvni pritisak, pa je ona pozvala na redovne kontrole.

Povišen krvni pritisak je najučestalija bolest srca i krvnih sudova i odgovoran je za nastanak više od polovine svih kardiovaskularnih bolesti. Kontrola tih oboljenja se ostvaruje prevencijom i promocijom zdravih stilova života, zajedničkom akcijom zdravstvenog i nezdravstvenih sektora.

Svakodnevno u Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova umre više od 150 osoba, a oko 15.000 dece trenutno živi sa tim zdravstvenim problemima.

“Promenom loših navika, negovanjem zdravih stilova života, kao i redovnom zdravstvenom kontrolom kod izabranog lekara, može se uticati na faktore rizika u cilju sprečavanja hipertenzije i pratećih komplikacija”, poručila je ministarka zdravlja.

U Beogradu će u organizaciji opštine Zvezdara i Sportskog centra “Olimp” od devet do 12 sati biti održana manifestacija u okviru koje će gradjani imati priliku da obave zdravstvene preglede, izmere šećer u krvi, krvni pritisak, da urade spirometriju i dobiju savete lekara. 

Svetski dan zdravlja obeležava se 7. aprila, jer je 1948. godine, na taj dan, osnovana Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Svake godine je posvećen različitoj zdravstvenoj temi.

Izvor Akter

Alex

Nešto dobiješ, nešto izgubiš - Važno je da se dobro provodiš!

You may also like...