Dačić: Datum dobijamo, pitanje je samo kada

Srbija insistira da to bude oktobar, sa čime se slaže većina zemalja EU, zvanični stav EU je da to bude nakasnije do decembra, a samo nemački Bundestag smatra da to ne može biti pre januara, naveo je premijer.

foto:kurir

foto:kurir

BEOGRAD – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da uopšte nije sporno da će država dobiti datum za početak pregovora s Evropskom unijom, već je samo pitanje “kada i po kojoj proceduri”.

On je kazao da Srbija insistira da to bude oktobar, sa čime se slaže većina zemalja EU, zvanični stav EU je da to bude nakasnije do decembra, a samo nemački Bundestag smatra da to ne može biti pre januara.

Dačić je podsetio da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton jasno stavila do znanja da datum neće biti problem, dodajući da je Srbija do sada uradila sve, na šta se obavezala i istakao da će EU izgubiti kredibilitet, ukoliko datum, koji je obećala, izostane.

On je rekao da je dobijanje datuma u interesu mirovnog procesa na Balkanu, dodajući da su kao sporna pitanja u pregovorima s Prištinom, ostali još amnestija, telekomunikacije i energetika.

Dačić je rekao, da posle 28. juna, predstoji druga vrsta pregovora sa EU, u koje će morati da bude uključeno mnogo ljudi, jer je reč pre svega o usklađivanju našeg zakonodavstva sa evropskim, u oblasti ekonomije, saobraćaja, ekologije…

“EU nije idelna i ne može biti cilj sama po sebi, već je to put da dođemo do nekih vrednosti, koje su potrebne našem društvu”, zaključio je Dačić.

 

izvor:kurir

Ivona Krstić

Osmeh je jedina kriva linija koja ispravlja mnoge stvari :)

You may also like...