Bez kajanja: 7 stvari koje bi trebalo da uradite pre 30. godine

Nalazite se u svojim dvadesetim godinama? Ovih 7 stvari ne smete da propustite…

devojka vozi bajs

Možda će vam biti potrebna čitava decenija da ostvarite većinu stvari sa ove liste, možda ćete da vas uhvati panika ili ćete osećati premor. Ali jedno je sigurno – bićete srećni znajući da ste preuzeli kontrolu nad svojim životom i da se niste “vadili” na izgovore.

Prvi posao ne morate mnogo da volite

Ukoliko tek počinjete sa karijerom, slobodno prihvatite posao u koji niste baš “zaljubljeni”. Naš savet je da budete što bolji na tom poslu, budite najbolji zaposleni kog imaju. Zadivite šefa, radite i dopunske zadatke. Ne bi trebalo mnogo da se žalite jer vi ste tu da se dokažate, a na samom početku karijere, u vašim dvadesetim, imate dosta toga da dokažete. Možda vaša plata neće biti tako dobra u početku, i naravno, znamo da to nije posao vaših snova ali jednog dana taj rad i trud će da vam se isplati i možda ćete zahvaljujući tome ubrzo doći do posla iz svojih snova.

Putujte sami

Kada kažemo sami, mislimo zaista – sami. Bez najbolje drugarice, bez dečka! Znate kako smo uvek svi opušteniji kada putujemo u društvu. Pokušajte da bacite taj sigurnosni pojas i zaplivajte. Kada se to desi, počećete da obraćate pažnju na detalje, bez obzira da li se radi o proveravanju prtljaga ili čitanju mape i snalaženju po nepoznatom gradu. Isprobajte svoje limite i prebrodite strahove. Naučićete bolje da komunicirate i sa sobom i sa drugima.

Ukoliko postoji nešto što toliko jako želite da ste obuzeti time, učinite sve kako biste to na kraju i ostvarili

Čitajte inspirativne knjige koje će vam pomoći da shvatite kako da dođete do cilja. Molite se ili radite jogu, šta god da vas duhvno ispunjava. Napravite “tablu vizije” i zalepite na nju fotografije onog što želite. Naravno, potrudite se da sve to ostvarite. Ukoliko se radi o želji da odete na studije u inostranstvo, potražite emotivnu i finansijsku podršku od roditelja ili potražite posao kako biste sami zaradili za te studije. Aplicirajte na univerzitete na kojima biste želeli da studirate. Učite jezik koji vam je potreban za tu zemlju. Koja god da je vaša želja najbitnije je da se usudite i dokažete sebi da vi to možete.

Uradite nešto ludo, smešno i nekarakteristično, nešto što ćete zauvek moći da prepričavate

Najbolje stvari možete da uradite ako ne analizirate previše svoje postupke. Opustite se i igrajte kao da ste pijani, iako niste. Putujte 24 sata bez prekida, plačite u autobusu jer vam nedostaje dečko, prekinite da se družite sa drugaricom koja je bila loša prema vama, zapevajte sa nepoznatim ljudima, uđite u radnju sa seks opremom i kupite nešto…Spisak je beskonačan. Vaše dvadesete godine bi trebalo da budu prepune momenata kojih ćete se zauvek sećati sa osmehom na licu jer dvadesete i služe za to da se ponašate luckasto.

Zauzmite se za sebe

Bez obzira da li se radi o tome da ćete od šefa da tražite veću platu jer smatrate da to zaista zaslužujete ili ćete reći nekome da vas ne tretira kao bezvrednu osobu, radi se o tome da bi trebalo da naučite kako da zaštitite sebe i budete malo agresivniji. Da, moguće je da budete agresivni i ujedno i učtivi. To je veština kojom treba da ovladate u svojim dvadesetim godinama. Naučite kada treba reći da i kako ljudima da date do znanja da vaše ne zaista znači – NE.

Naučite da brinete o svom novcu

Niko ne kaže da morate da budete milioneri ali pokušajte da uštedite dovoljno novca kako biste mogli da živite sami odnosno da iznajmite stan koji ćete deliti sa drugaricom ili društvom. Pravite beleške i vodite evidenciju svojih troškova. Postoje brojne aplikacije koje će vam olakšati taj proces. Ukoli uzmete kreditnu karticu, vodite računa kako je koristite. Pokušajte da zaradite i uštedite dovoljno da sami platite svoje telefonski račun. I što je najbitnije, na taj način nećete dopustiti vašoj mami, dečku ili mužu da vam govori kako da trošite novac, jer ste ga sami zaradili. Vi ste ga zaradili imate pravo da se povremeno počastite ali budite odgovorni u trošenju tog novca.

Pronađite ljubav odnosno partnera koji vas neće kočiti, ni u kom smislu

Prava ljubav je ona koja vam omogućuje da sazrevate i rastete kao osoba. Ukoliko imate sreće, takvu osobu ćete pronaći u svojim dvadesetim. Vaš pokretač može biti vaša srodna duša ili pak vaša karijera ili hobi. Ukoliko se radi o tome da je vaš partner taj koji vas pokreće, neka to bude neko ko će učiniti da se osećate kao da ste mu nezamenjivi i neophodni, iako to niko nije. Ukoliko je karijera ta koja vas pokreće, ne bi trebalo da se ikada osetite iskorišćenim ili preforsiranim. Na kraju, ukoliko se radi o hobiju, potrudite se da vam to ne odvalači pažnju od pravog posla.

izvor, foto: cosmopolitan

NAJČITANIJE:

Ivona Krstić

Osmeh je jedina kriva linija koja ispravlja mnoge stvari :)

You may also like...