Da postoji koktel sreće, mi bismo ga verovatno upravo mućkali u mikseru. Istina je ipak da nekada i nije toliko lako sve loše ostaviti po strani i zablistati u punom sjaju. „Sreća se katkad može činiti daleko, apstraktno i komplikovano“, po rečima Grečen Rubin, autorke knjige The happiness project.

Neretko vam se može učiniti da ćete zadovoljstvo osetiti tek kad sebi ispunite najveću želju, poput putovanja iz snova ili započinjanja savršenog posla. Evo, međutim, činjenice koja će vas razveseliti: postoji milion sitnica koje možete uraditi kako biste se već ovog trena osetili bolje! Zato počnimo sa ovih 12 jednostavnih aktivnosti koje će osloboditi i do nekoliko vaših hormona sreće.

Adrenalin

Hormon koji se oslobađa kada smo uplašeni. Nalet adrenalina učiniće da se osetite življe i poletnije.

Dopamin

Neurotransmiter koji je poznat i pod nazivom nagradni molekul. Njegovo delovanje osećamo u trenucima kada isprobavamo nešto novo ili prilikom iznenađenja.

Endrofin

Ova neurohemikalija služi našem telu kao rezerva organskih analgetika. Ukoliko ste ikada osetili euforiju, to je zbog magičnog endorfina.

Gaba

Molekul koji „gasi“ nerve u vašem mozgu, što vam obezbeđuje osećaj prijatnosti i smirenosti – naš prirodni lek za smirenje.

Oksitocin

Kada sa nekim ostvarite posebnu vezu, učvrstite poverenje i lojalnost, nivo ovog hormona će se znatno povećati.

Serotonin

Ovaj neurotransmiter se oslobađa kada ste puni samopouzdanja i uživate u svojoj koži.

Igrajte se sa životinjama

Interakcija sa krznenim prijateljima, a ponekad i samo gledanje njihovih slika pokretač je instinkta koji služi za povezivanje sa drugim bićima. Uostalom, kako možete ostati ravnodušni na životinju sa velikim, slatkim očima koje nam ulivaju poverenje?

Provedite kvalitetno vreme u svojoj glavi

Dnevno izdvojite bar 10 minuta za meditaciju uz pomoć koje se možete osloboditi nakupljenog stresa i zameniti ga osećajem mira.

Budite u pokretu

Skačite, trčite i ne stidite se toga što radite! Iako drugima možete izgledati smešno, vi zapravo činite magičnu stvar za svoj organizam. Šta god da uzrokuje iskren smeh i golica vas iznutra povećava nivo endorfina, zahvaljujući neočekivanom oslobađanju mišićne napetosti.

Slobodno tračarite

Da li ste znale da možete imati pozitivan stav čak i kada su vaše reči negativne? Prilikom trač partije osetićete jaku vezu sa prijateljicom zbog toga što znate da neko razmišlja identično kao vi.

Isprobajte akunpukturu

Tiho mesto na kojem se obično odvijaju ovi tretmani pokrenuće vaše skrivene misli, što je delovanje gaba molekula, a bockanje koje prouzrokuju iglice povećaće nivo endorfina.

Pojedite ljutu papričicu

Vaš mozak želi nove stvari! Zato prilikom odabira jela uzmite ono koje do sada niste probali, a telo će vam zahvaliti naletom dopamina. P. S. Ukoliko se malo oljutite, nagradiće vas i endorfinom.

Provedite vikend kod kuće

Kako biste uveli promenu u svoju uobičajenu rutinu, izaberite jedan vikend kada ćete ostati kod kuće. Tako ćete kontrolisati svoje vreme i dobiti na samopouzdanju. Savet plus: isključite telefon, stavite masku i započnite čitanje nove knjige.

Vežbajte pravilnu posturu

Možda zvuči previše jednostavno, ali ovaj trik zaista deluje. Kada se trudimo da imamo pravilno držanje tela osećamo se moćnije i samopouzdanije.

Častite stranca kafom

Sve što znate o dečku iza sebe jeste da je sladak kao kafa koju ste poručili, pa zašto onda ne biste i njega častili? Ukazivanje malog znaka pažnje potpunom strancu stvoriće osećaj zadovoljstva, na koji je lako navići se.

Idite na koncert

Odlazak na muzički, sportski ili čak politički događaj kod ljudi izaziva osećaj pripadnosti. Ovom prilikom povezujete se sa prisutnima zajedničkim interesima.

Skačite padobranom

Ili jednostavno uradite nešto zbog čega vam se dlanovi znoje, a otkucaji srca se ubrzaju. Osećaćete se fantastično kada najzad uspete ono čega ste se plašili. Verujte nam na reč.

Ne zaboravite na fizičku aktivnost

Vaše telo će vas sigurno nagraditi lučenjem endorfina i dopamina ukoliko napokon odlučite da se pokrenete. Nivo oksitocina i serotonina će se povećati ukoliko na trening povedete i prijatelja ili partnera. Pa šta čekate?

izvor, foto: cosmopolitan.rs

NAJČITANIJE: