7 stvari koje morate ODMAH izbaciti iz ormana

Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock

Ukoliko vodite računa o svom stajlingu sledeće stvari neće imati mesta u vašem garceroberu!

Zavirite u svoj orman i budite iskrene prema sebi i recite da li imate stvari koje niste nosile više od 5 godina? Da li imate stvari koje bi bile idealne da se poklone u humanitarne svrhe? Sigurni smo da bi  odgovor na oba pitanja bio DA i zato vam pomažemo da napravite red u garderoberu, a samim tim i stilu!

U nastavku pročitajte kojih se 7 stvari morate rešiti odmah nakon čitanja teksta!

Ista majica u 4 različite boje

Da, znamo taj osećaj kada pronađete tu jednu majicu koja vam savršeno stoji pa morate da je kupite u 7 različitih boja. Ali zaista vam ne treba toliko različitih opcija jednog istog komada odeće! Ako ste u ovakvoj situaciji, izbacite te duplikate, poređajte ih jedne pored drugih i ubrzo ćete shvatiti da konstantno nosite samo jedan! Toliko je drugih mogućnosti odevnih kombinacija, zašto bi se onda ograničile na jednu haljinu A kroja 5 dana u sedmici.

Premala ili prevelika odeća 

Svima nam je žao da bacimo taj skupi džemper nakon što se jednog dana slučajno smanjio u mašini za sušenje. Ono što moramo da shvatimo jeste da u ormanu želimo da imamo stvari koje trenutno možemo da nosimo, tako da ukoliko ne možete vratiti vreme da opet imate 13 godina ili mogućnost da sprečite fijasko sa mašinom za sušenje veša, vreme je da taj džemper napusti vas garderober. Isto važi i za haljinu koju ste kupile dva broja veću zbog toga što vam se svideo njen print. Znam da je jako teško da se odreknete stvari koje su vam prirasle srcu ili za koje ste potrošile ogromnu svotu novca, ali važno je da budete realne i da se držite toga da je kvalitet bitniji od kvantiteta. Pogledajte dobro te komade odeće i zapitajte se šta je to toliko vredno da uh zadržite? Da li se mogu prepraviti? Da li možete da ih preprodate na internetu?

Iznošeni grudnjaci

Naravno da ne mislimo na seksi čipkani grudnjak koji nosite samo u posebnim prilikama. Govorimo o iznošenom pamučnom grudnjaku koji ste kupile na rasprodaji pre dve godine i koji se jedva drži u jednom komadu. Većina žena misli da je sasvim u redu što u ormanu i dalje drži grudnjake iz 2009, ali zaista nije, morate ih se rešiti. Imajte naviku da osvežite svoj donji veš povremeno, a stare grudnjake menjajte barem jednom godišnje. Takođe, da li ste znale da možete drastično da produžite vreme trajanja grudnjaka ako ga pravilno održavate?

Evo par saveta:

#Ne savijajte svoje grudnjake da bi uštedele prostor jer to može da deformiše korpe tokom vremena.

#Uvek ih perite u toploj vodi,a ispirajte u hladnoj. Postoji mogućnost da topla voda iskrivi vaš grudnjak.

#NIKAD ne stavljajte grudnjake u mašinu za sušenje veša. Uvek ih ostavite da se prirodno osuše.

#Kupujte grudnjake koje možete zakopčati i na poslednjem redu. Vremenom se grudnjaci istežu i polako ćete zatezati grudnjak da bi vam stajao isto kao kada ste ga prvo kupili.

Odeća koju ste nekada jako volele, a koju više ne nosite

Priznajte da i vi imate modne krize i odeća koju ste nekad obožavali danas ne možete ni do prodavnice da nosite.  Haljina i jakna koje sam nekada nosile više od 3 puta sedmično i zaista se osećali lepo u njima, sada skupljaju prašinu u uglu ormana. Svi prolazimo kroz te krize povremeno, ali ako ste shvatile da više nemate interesovanje za te komade odeće, vreme je da lete napolje. Možda su i dalje nosivi, samo je potrebno da ih iskombinujete na drugačije načine. Ipak, ako ste već pokušale različite kombinacije i ni u jednoj se ne pronalazite, vreme je da napuste vaš orman.

Sve te reklamne majice sa logom, kačkete i vrećaste torbe

Vremenom veoma lako možemo nagomilati kolekciju običnih majica, kačketa i torbi sa festivalskim logom i lokalnim reklamama. Naravno da znamo da ih nikada više nećemo nositi, osim za tu posebnu priliku. Kada dođete do ovih komada odeće, zapitajte se da li biste ih ponovo obukli i zašto samo prave nered u ormanu. Slažemo se, zvuči zanimljivo imati niz opcija spremnih za neočekivane avanture, ali ako odbacite ono što vam trenutno ne koristi, napravićete prostora za stvari koje su vam potrebne i koje ćete zaista da iznosite.

Odeća koju ne nosite već više od 6 meseci

Ovaj korak se ne odnosi na promenu godišnjih doba. Možda vam se jednostavno nije ukazala prilika da iznosite taj cvetni kombinezon, jer su vremenski uslovi takvi da ste zaglavili sa džemperima.

Ono na šta mislimo je recimo svilena bluza koju ste kupile za prošlogodišnji dejt, ali je još uvek nikada niste obukle. Suočite se sa tim da verovatno nikada i nećete. Ako se i dalje mučite sa tim šta da zadržite, a šta ne, pogledajte svaki komad i postavite sebi ova pitanja:

# Da li odgovara mojoj figuri i tenu?

# Da li ovaj komad mogu da ukombinujem sa ostalim iz svog ormana?* Da li mi se i dalje sviđa?

# Da li mi i dalje stoji?

# Da li se osećam udobno u tome?

# Da li bih ga opet kupila da ga sada vidim u radnji?

# Da li je oštećeno?

# Zašto ga više ne nosim?

Sva odeća koju ste planirale da prepravite, a niste

Ako odlažete da odnesete uflekanu suknju na hemijsko čišćenje duže od 6 nedelja, sasvim je sigurno da nikad i nećete. Ne ustručavajte se da odbacite haljinu koja je pravljena ža žene visoke preko 180cm, a vaša visina je 165cm. Ako vam se zaista dopada taj komad, zakažite prepravku i prekrojite je prema svojim merama. U suprotnom, zašto da vam zauzima prostor? Ako želite da zadržite farmerke koje treba zašiti, zašijte ih već ove sedmice ili ih poklonite u humanitarne svrhe. Samo prave haos u vašem već pretrpanom ormanu.

Tekst priredila: Tijana Popović

izvor, foto: cosmopolitan

NAJČITANIJE:

You may also like...