6 “pravila” dopisivanja koja koristite stalno (a ne bi trebalo)

Ako dobijete poruku OK nešto ste opasno zabrljali?

sms dopisivanje

Konačno vam je poslao poruku i u želji da ostavite što bolji utisak, odgovor na istu smišljate satima, zovete sve drugarice i u dogovoru sa njima konačno odlučujete šta je pametno da mu prosledite! Naravno, većina će pre svega poštovati sledećih 6 pravila dopisivanja koje svi poštujemo,a  zapravo ne bi trebalo jer nigde ne važe (osim u našim glavama).

Sigurni smo da ćete se pronaći u sledečim redovima zato pogledajte ova nepisana pravila dopisivanja koja morate zaboraviti što pre!

Kada vas neko koga ne poznajete pošalje na nekoj društvenoj poruku “Kako si?”, odgovarate odmah “Dobro”, iako vam je bio najgori mogući dan!

Da li i vi poštujete nepisano pravilo da osobama koje ne poznajete dobro odgovarate kao po mehanizmu uobičajnim porukama “Dobro sam”, “Ništa, ti?” Ukoliko vam je zaista loše ili ste izuzetno srećni slobodno podelite ta osećanja, a i komunikacija će biti sigurno zanimljivija!

Morate da stavite 9000 smajlića i uz to obavezno ide i “hahahahahah”, inače će osoba sa druge strane pomisliti da ste ozbiljni, tužni, dosadni…

Naravno da poruke mogu drugačije da se protumače u odnosu na živu konverzaciju, ali to nikako ne znači da iza svake reči treba da stoji jedan smajli :). Dovoljno je da porukama pokažete svoje raspoloženje u dodatak jednog emotikona i hahaha, ukoliko je sadržaj zaista toliko zanimljiv i smešan!

Ukoliko primetite na Fejsbuku ili Vajberu da vam osoba sa kojom se dopisujete nešto piše, čekate da ona završi svoj deo kako bi vi napisali svoj!

Još jedan od nepisanih pravila koje sigurno rado koristite, a ni sami ne znamo zbog čega! Dopisivanje nije isto što i živa komunikacija, tako da ćete u razgovoru logično sačekati da neko završi rečenicu, dok u dopisivanju je potpuno dozvoljeno da “upadnete” nekome u reč!

Ukoliko odmah odgovorite na poruku, osoba sa druge strane će pomisliti da ste ceo život samo čekali tu poruku i zato imate pripremljen odgovor na istu!

Zašto biste čekali da prođe 7 sati i 7 minuta da bi odgovorili “Ništa posebno, ti?”. Ako ste videli poruku i imate želju da odgovorite, učinite to bez bilo kakve taktike i vremenskog ograničenja! Možda ta osoba jedva čeka da pročitate i napišete još nesto kako bi se komunikacija nastavila!

Ako ne odgovorite na poruku kada vam je poslata osećate neku vrstu odgovornosti da objasnite zbog čega smo kasnili sa odgovorom!

Osim u slučaju kada je u pitanju posao, ili nečiji život zavisi od vašeg odgovora…logično je da uputite “Izvini, tek sada vidim poruku”. U ostalim slučajevima odgovor je dozvoljen onda kada vi mislite da treba da ga pošaljete!

Poruka OK ukazuje da je neko opasno ljut na vas!

Iako skraćenica OK preko poruka može delovati izuzetno okrutno, zapravo je samo još jedan način na koji vam osobe sa kojima smo u kontaktu potvrđuju da je sve u redu! Naravno, možda neko i želi da vas iznervira sa jednostavnim OK, ali nikako ne smete smetnuti s uma i da je to samo potvrda!

P.S: Ukoliko ne volite OK poruke, potrudite se da i vi ne šaljete iste!

izvor, foto: cosmopolitan

NAJČITANIJE:

Ivona Krstić

Osmeh je jedina kriva linija koja ispravlja mnoge stvari :)

You may also like...