5 načina kako da izbegnete želju za hranom

Super trikovi uz koje nećeš posezati za slatkišima i nezdravim grickalicama…

kolaci

Da li često žudite za zabranjenom hranom dok pokušavate da smršate? Čak i oni najpredaniji dijeti osete privlačnost hrane iz frižidera te u njemu traže nešto čime bi zadovoljili svoje žudnje.

Odricanje od zabranjene hrane tokom procesa mršavljenja ne samo da vam pomaže da izgubite kilograme, već postupno dovodi i do smanjenja jake želje za izrazito masnom, slatkom i slanom hranom.

Saznajte trikove kojima možete suzbiti žudnju za hranom…

# Birajte hranu s nižim glikemijskim indeksom

Hrana s nižim glikemijskim indeksom sporije se vare i razgrađuju pa samim time uzrokuje manji porast nivoa glukoze u krvi i insulinu. Hrana s niskim glikemiskim indeksom pomoći će vam da se nakon obroka osećate sitije te ćete tako smanjiti rizik od nakupljanja suvišnih kilograma. Najbolje je svaki dan jesti pet manjih obroka koji uključuju barem dve voćke dnevno i porciju celovitih žitarica, tako će organizam dobiti sve potrebno i neće žuditi za nezdravim poslasicama.

# Na posao ponesite zdrave domaće obroke

Ako žudite za picom ili hamburgerom, napravite svoje zdrave verzije kod kuće i ponesite ih na posao. Pripremite domaće pljeskavice i napravite hamburger od integralnog peciva s hrpom povrća. Pripremite ribu s krompirićima, ali ribu ispecite na roštilju, a krompir u rerni s par kapi maslinovog ulja. Ovakvom hranom koja ima zdraviji zaokret suzbićete želju za nezdravim picama, hamburgerima i pomfritom.

# Jedite raznovrsno

Strogi i restriktivni dijetni režimi često su nutritivno neodrživi i samo povećavaju rizik od žudnje za nezdravim namirnicama. Najbolje je da sebi ništa ne zabranjujete te kombinujete barem 20 različitih namirnica svaki dan, tako ćete u jednom danu dobiti celo bogatstvo ukusa te nećete osećati žudnju za nezdravim grickalicama.

# Pametno rasporedite hranu

Kalorijski najbogatiji deo obroka stavite u sredinu, a one namirnice koje obiluju vlaknima i proteinima stavite na početak i kraj. Najbolje je započeti jelo s laganom supom, zatim pojesti neko jelo koje ima više kalorija i završiti ručak sa salatom. Ako tako rasporedite obrok, imaćete osećaš kao da ste pojeli puno jer će biti više sljedova hrane i jednostavno nećete posle obroka imati žudnju za slatkom hranom.

# Ne preskačite doručak

Doručak je zaista i bez preterivanja, najvažniji obrok u danu. Ujutru jedite ovsenu kašu ili tvrdo kuvana jaja s crnim raženim hlebom. Osobe koje preskaču doručak najčešće više žude za slatkim grickalicama tokom dana jer doručak je obrok koji najviše treba da vas zasititi pa ako ga preskočite, ceo dan biste mogli provesti žudeći za grickalicama.

izvor, foto: cosmopolitan

NAJČITANIJE:

Ivona Krstić

Osmeh je jedina kriva linija koja ispravlja mnoge stvari :)

You may also like...