2 reči koje ne bi trebalo da koristite u razgovoru sa dečkom

Da li vam ovaj naslov zvuči zapovednički? Postoji razlog za to!

par

Postoje mnoge reči koje muškarci ne vole da čuju i one koje bi mogle da naruše stabilnost veze, ali ovaj put ćemo se fokusirati samo na – trebalo bi.

Trebalo bi češće da pereš sudove.
Trebalo bi više da izlazimo.
Trebalo bi da se seksamo svaki dan.

Čak i kada ih izgovorite sa najboljom namerom i konstruktivnim ciljem na umu, ove reči zapravo zvuče kao zapovest i skrivaju u sebi notu osude i kritike. Drugim rečima, ovako započet razgovor za partnera može postati simbol neuspeha. A tako obično počinju problemi.

„Trebalo bi“ stvara osećaj  da on nije dovoljno dobar za vas, a reakcija je najčešće ili kontra-napad, ili samoodbrana, što u oba s slučaja vodi produbljivanju sukoba.
Psiholozi savetuju da izbegavate reči koje će učiniti da se partner oseća nedovoljno dobro i manje vredno, jer time nećete ništa postići. Umesto toga, poigrajte se rečima i konstrukcijama: recite iskreno ono što mislite, ali to izgovorite na pozitivan način.

Najpreporučljivije je koristiti takozvane „Ja rečenice“, koje će osigurati da se ne potkrade osuđivanje, a koje će preneti partneru jasnu poruku. Umesto da kažete „Trebalo bi da me zoveš češće“, recite nešto poput „[Ja] se osećam tužno ako mi se ne javiš ceo dan, jer imam utisak da ne misliš na mene dovoljno.“

Da li primećujete razliku?

izvor, foto: cosmopolitan.rs

NAJČITANIJE:

You may also like...