10 stvari koje ne smete da krijete od ginekologa

Skrivanjem bitnih činjenica možete ozbiljno da ugrozite svoje zdravlje. Pogledajte šta to nikako ne biste smeli da krijete od svog ginekologa.ginekologija, ginekolog, zdravlje žene, sekret, foto thinkstock

Postoje određene stvari koje biste verovatno prećutali i najboljoj prijateljici, a o ginekologu da ne pričamo. Ali, ne zaboravite da je vaš ginekolog već video i čuo sve, tako da ne bi trebalo da se stidite da budete iskreni.

Skrivanjem bitnih činjenica možete ozbiljno da ugrozite svoje zdravlje. Pogledajte šta to nikako ne biste smeli da krijete od svog ginekologa.

1) KOLIKO STE PARTNERA IMALI DO SAD
Ako ste bili poprilično seksualno aktivni ove godine, trebalo bi to da kažete svom ginekologu, bez da čekate da vas on pita. Sigurno vas neće osuđivati, već će ovo biti vrlo bitna informacija kada je u pitanju vaše zdravlje.

2) IMALI STE BAR JEDAN NEZAŠTIĆEN ODNOS
Jednom vam se desilo da niste koristili kondom, a potom ste dobili menstruaciju i niste imali nikakve simptome koji bi mogli da ukazuju na polnu bolest? Svejedno, trebalo bi da se testirate, jer neke bolesti, kao što je hlamidija, mogu skroz da prođu bez simptoma, dok neke poput HPV-a mogu godinama da žive u vašem organizmu. Vi ste odgovorni za sve što ne prijavite svom ginekologu.

3) NE MOŽETE DA DOSTIGNETE VRHUNAC
Ako ne posećujete seksologa, ko bi drugi mogao da vam da dobar savet ako imate ovaj problem? Verovali ili ne, ginekolozi zaista mogu da vam pomognu sa ovim problemom, a može da se desi da je nemogućnost dostizanja vrhunca uzrokovana nekim drugim zdravstvenim problemom.

4) POVREMENO KRVARITE POSLE ODNOSA
Ako se to desilo jedanput i to posle grubljeg seksa, onda ne bi trebalo da paničite i trčite kod ginekologa. Ali, često krvarenje posle seksa može da ukazuje na infekciju ili prekancerogene probleme sa grlićem materice. Obratite se ginekologu, jer je bolje biti siguran.

5) MENSTRUACIJA VAM JE DRUGAČIJA OD UOBIČAJENE
Iako ste sigurni da niste trudni, promene u izgledu menstruacije jesu razlog za odlazak kod ginekologa. Ako vam je obilnija nego obično, ili pak manje obilna, svakako bi trebalo naglasiti ginekologu, jer to može biti pokazatelj hormonskog disbalansa, cisti ili infekcije.

6) OSEĆATE BOL PRILIKOM ODNOSA
Ako osećate bol prilikom odnosa, nemojte se stideti da se obratite lekaru. Možda patite od suvoće vagine, možda je to sporedni efekat pilula za kontracepciju, a možda imate problema sa matericom. Ne zaboravite da ove probleme imaju mnoge mlade žene, ne samo starije, zato obavezno spomenite ginekologu jer ćete rešavanjem ovog problema imati i mnogo bolji seksualni život.

7) PIJETE LEKOVE I SUPLEMENTE
Ovo je bitno da kažete iz više razloga: bilo da želite da promenite pilulu za kontracepciju, bilo da želite da ostanete u drugom stanju ili morate da idete na operaciju. Čak i biljni suplementi mogu imati kontraindikacije, zato obavestite ginekologa o svemu što uzimate.

8) BILI STE SILOVANI
Bilo da tražite nekog kome ćete se izjadati i potražiti zaštitu, ili ste zabrinuti zbog polnih bolesti, vaš ginekolog može da vas uputi na pravu adresu. Ovo je vrlo važno da otkrijete svom ginekologu, pogotovo jer ga obično viđate samo jednom godišnje.

9) ISCEDAK IMA NEPRIJATAN MIRIS
Ovo je obično znak infekcije ili pH disbalansa, problme koji vaš ginekolog može da reši. Takođe, može da se desi da je zalutali tampon uzrok neprijatnih mirisa, tako da u tom slučaju svakako morate da posetite ginekologa. Manje promene u mirisu iscedka su normalne, ali ako primetite nešto potpuno neuobičajeno za vas, obratite se ginekologu.

10) ŽELITE DA OSTANETE U DRUGOM STANJU
Ako planitrate trudnoću u narednom periodu, obavezno obavestite ginekologa. On vam može dati odlične savete, kao i da proveri opšte stanje vašeg organizma i vašu plodnost. Čak i da ne planirate trudnoću, a brine vas koliko ste plodni, i tu vam ginekolog može pomoći.

izvor, foto: kurir

NAJČITANIJE:

You may also like...